*Nettavisen* Økonomi.

Kronen frister utlendingene

Foto: (Scanpix/Montasje)

Den norske valutaen gjenvinner tapt terreng.

22.01.09 13:33

Etter en kraftig svekkelse gjennom hele høsten begynner kronen å finne formen. Årsaken er at utenlandske investorer er i ferd med å øke risikoen igjen.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Mens styringsrentene er på vei mot null over hele verden vender valuthandlerne blikket mot økonomier med stort handelsoverskudd, som blant annet Norge.

- Risikoappetitten øker
- Som mange andre mente vi at kronen ville styrke seg da den nærmet seg 10 kroner mot euro. Spesielt før nyttår, da risikoaversjonen var høy, og investorer dumpet risikoaktiva og risikovaluta som norske kroner. Dette er de samme tendensene vi så for den svenske kronen, sier seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til NA24.

Onsdag skrev NA24 at valuthandlerne igjen har vendt blikket mot økonomier med stort handelsoverskudd, som Norge.

LES MER: Nå har kronen blitt favoritten

Flere forhold forklarer dette, mener Storebrand-økonomen.

- Nå har kronen styrket seg kraftig igjen mot euro, og mye skyldes nok økt risikoappetitt i markedet igjen. Noe høyere oljepris siden desember bidrar også til styrkelsen, sier han.

En tredje faktor Chen peker på er utviklingen på den norske børsen:

- En relativt sterkere Oslo Børs bidrar også, som har gjort det bedre enn resten av verden på nyåret.

- Norge er i solid posisjon
Også i Nordea Markets har de merket seg at appetitten for kronen er blitt større.

- Økt appetitt på den norske kronen mener vi må ses i sammenheng med at Norge blir av mange oppfattet å være i en solid finansiell posisjon, sammenlignet med andre land som må finansiere tiltakspakker ved utstedelse av statsobligasjoner, skriver økonom Nils Kristian Knudsen i meglerhuset morgenrapport.

Tiltakspakken
Olav Chen peker også på at Norge ser ut til å være bedre rustet til å takle en økonomisk krise i forhold til mange andre land.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tv 2

- I forhold til makroforhold har ting forverret seg i Norge også, men ikke så mye som vi har sett i utlandet. Rentenivået ligger også høyere i Norge, selv om det ventes ytterligere kutt på 0,50 prosentpoeng allerede om to uker, sier han.

Økonomen mener det er stor spenning knyttet til tiltakspakken som blir presentert av regjeringen førstkommende mandag.

- Norge er av de få land som virkelig har statsfinanser til å takle en stor stimulipakke og bidra til å dempe vekstfallet, sier Chen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Storbanker anbefaler kronen
- Styrkelsen mot euro er ikke drevet av at gårsdagen var preget av munter stemning, men mer at utlendingene har fått øynene opp for kronen, blant annet etter at utenlandske storbanker i en stund har anbefalt kronen, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i sin morgenrapport.

Onsdag meldte nyhetsbyrået Bloomberg at Goldman Sachs har utropt den norske kroner som en av sine favoritter i 2009, og ser en mulig styrkelse for den norske valutaen på 17 prosent mot dollaren.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Hittil var det hovedsakelig norske aktører som så gode kjøpsmuligheter i kronen, men nå som noen utlendinger også hiver seg på, blir kursbevegelsen lang mer markant. På kort sikt tror vi ikke EURNOK vil falle stort mer, men på lengre sikt tror vi på videre fall— dog vil det ta lengre tid herfra og ned, enn tiden det har tatt ned hit, mener Handelsbankens sjeføkonom.

Torsdag formiddag noteres kronen slik mot noen utvalgte valutaer:

USD/NOK:6,9623
EUR/NOK:9,0438
GBP/NOK:9,5935
EUR/USD:1,2991

Følg rente og valutakurser

Ifølge en undersøkelse Bloomberg har gjennomført, venter snittet av analytikerne at kronen skal styrke seg videre fra dagens nivå. Ved utgangen av inneværende år ventes det at en euro koster 8,50 kroner, mens kronen skal styrke seg slik at du må betale 6,50 for en dollar.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.