NA24.no

Kronen i ferieform

Sist oppdatert:
Kronen har styrket seg klart mandag. Det er godt nytt for utenlandsferien.

Kronen har steget klart i verdi mandag ettermiddag. I forhold til euro har ikke kronen vært så sterk siden februar.

En euro koster mandag kveld 8,07 kroner, mot 8,10 kroner fredag. Ved inngangen til året måtte du betale 8,22 kroner for en euro.

Kronen har også styrket seg mot dollar mandag ettermiddag. En dollar koster nå 5,98 kroner, mot 6,03 kroner fredag. Ved nyttår var kursen 6,23 kroner.

En styrket krone er gunstig for den som planlegger utenlandsferie. Det gjør at pengene rekker lenger i utlandet. En sterk krone bidrar også til å gi billigere import til Norge, og dermed lavere inflasjon. Derimot er kronestyrkelsen dårlig nytt for norske eksportører, og for turistnæringen i Norge.

En sterk oljepris mandag kan ha bidratt til å styrke kronen, noe man ofte ser. Generelt styrkes kronen fordi det stadig kommer knallsterke indikatorer for utviklingen i norsk økonomi. Dermed tar aktørene det for gitt at Norges Bank vil fortsette å jekke opp styringsrenten. Og dette gjør det lønnsomt å eie norske kroner.

Det som likevel har gjort at kronestyrkelsen har vært moderat er nok at rentene stiger også ute i Europa. Onsdag er det nytt møte i den europeiske sentralbanken, og de fleste observatørene regner med at renten blir hevet fra 3,75 til 4,00 prosent.

Norges Bank hevet i forrige uke sin rente fra 4,00 til 4,25 prosent. De fleste markedsaktørene venter at denne styringsrenten vil stige til minst 5 prosent i løpet av året.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere