*Nettavisen* Økonomi.

Kronen knuser dollaren

Foto: Berit Roald (Scanpix) (Scanpix)

Dollaren kostet under seks kroner.

06.08.09 14:03

Den norske kronen styrker seg i takt med at valutainvestorene har åpnet blikket for norske kroner.

Seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets peker på at økt oljepris og økt risikovilje kan ha bidratt til kronestyrkelsen.

- Vi har sett en klar kronestyrkelse det siste døgnet, sier seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Mer for pengene
For norske turister i USA er det gode nyheter. Med svakere dollar og sterkere krone får vi mer for pengene. I formiddag koster en amerikansk dollar 6,009 kroner, men i morgentimene har kursen vært nede i 5,9965 kroner. Også i eurosonen er det blitt billigere. En euro koster i formiddag 8,654 kroner.

Samtidig fortsetter oljeprisen opp. Et fat nordsjøolje omsettes torsdag for 75,28 dollar på råvarebørsen i London. Det er en oppgang på 0,63 prosent fra gårsdagen.

Her kan du følge de ulike valutaene:NA24s valutaservice

- Har vært for svak
- I sommer har vi sett at kronen har vært preget av tynt sommermarked og vi har ment at kronen var for svak fordi det ikke passet ikke med de underliggende forholdene. Nå har oljeprisene steget og det er snakk om at Norge er det første landet som kommer til å heve renten igjen på grunn av bedre utvikling enn ventet. Risikoappetitten er tilbake i valutamarkedene, sier Bruce.

Norske kroner er en liten valuta og uro i aksjemarkedene fører til at investorene trekker til «trygge valutaer» og plasseringer. Det er dollar som har denne posisjonen, og denne valutaen styrker seg i urolige tider, mens den har en tendens til å falle når investorene oppfatter at det er sikrere farvann i markedene.

- Samtidig er dollaren generelt svak og har ikke beveget seg noe særlig det siste døgnet. Så det er en kombinasjon av disse tingene som har gjort at kronen har gått mye i det siste. Det er nok ikke urimelig å tro at vi snart krysser grensen under 6-tallet for dollar, mener Nordea-økonomen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Richard Drew

Rentemøter torsdag
Torsdag ettermiddag kan det bli valutabevegelser i forbindelse med at det er rentemøter både i Den europeiske sentralbanken og i Storbritannia. Ekspertene venter ingen renteendringer, men holder øynene åpne for nye signaler institusjonene.

- Det er vel ingen som tror på renteendring og få som venter signaler om nye ekstraordinære tiltak. Men kommentarer om de tiltakene de har gjennomført vil bli fulgt nøye. Selv 3 måneder pengemarkedsrente ligger nå under styringsrenten. Et av spørsmålene er om det kommer signaler som kan si kan si noe om hvor lenge den ekstraordinære kraftige likviditetstilførselen vil vare, skriver Nordea Markets i en rapport.

Klikk på bildet for å forstørre.

Styringsrenten i euro-området er på 1 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag