*Nettavisen* Økonomi.

Kronen på sitt svakeste på ni år: - Ikke fornuftig

KJEMPENEDTUR: Kronen har ikke vært så svak siden i januar 2009, altså under finanskrisen.

KJEMPENEDTUR: Kronen har ikke vært så svak siden i januar 2009, altså under finanskrisen. Foto: Infront

Kronen får juling på de internasjonale valutamarkedene og ligger nå på sitt laveste siden finanskrisen.

15.11.17 12:10

Den norske kronen faller til sitt laveste mot euroen siden finanskrisen, altså på ni år. Det skjer etter at et allerede dramatisk fall i den norske kronen tiltar ut på formiddagen onsdag.

En euro koster 9,78 kroner ved tolv-tiden onsdag. Vi må tilbake til januar 2009, under finanskrisen, for å ha sett en tilsvarende svak norsk valuta.

Smellen kommer etter at den allerede svake kronen blir tynget av en fallende oljepris. Oljeprisen har nå falt fra over 64 dollar fatet til 61,5 dollar. Ved siden av det, svekker en svak inflasjon og et usikkert boligmarked valutaen. Spesielt utviklingen i boligprisene den siste tiden har skapt frykt for å kjøpe kroner.

-Norge er et av landene med høye boligpriser og mye gjeld. Skulle Norges Bank bli tvunget til å sette opp renten, vil Norge være sårbart, sier Ole Håkon Eek-Nielsen, valutastrateg i Nordea Markets, til Nettavisen.

Han peker også på likhetstrekk med Sverige, der boligprisene også har begynt å falle.

- Faller boligprisene kraftig, er det ikke så mye sentralbanken kan gjøre, siden renten allerede er så lav. Jeg tror investorer generelt blir skeptiske til skandinavisk valuta når de ser dette, sier Eek-Nielsen, som understreker at han ikke synes kronen egentlig bør ligge så lavt.

- Sist vi var på disse nivåene, lå oljeprisen på 30 dollar fatet. Jeg synes ikke det er fornuftig at vi skal ha en så svak krone nå, sier han.

Les også: Kronen rett til bunns: - Ingen tegn til styrking

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets sparer ikke på kruttet når han beskriver situasjonen til kronen for tiden, og sier at kronen får juling og at tirsdagen var en "brutal dag".

Han mener at det er negativt sentiment i markedet som tynger kronen.

- Gode nyheter er ikke-nyheter, negative nyheter fører til at markedet løper mot utgangen. Gjeninnhentingen i norsk økonomi fortsetter, men har tapt momentum. Når inflasjonen faller mer enn ventet, er det få grunner til at Norges Bank skal bli mer villige til å sette opp renten med det første, skriver Østnor i en oppdatering.

Han peker også på frykten for boligkrasj.

Les også: Boligprodusentene: – Nedgangen rammer boligbyggingen

Les mer her: Frykter sju år med fallende boligpriser

-Like viktig er det at nedgangen i boligmarkedet før økende oppmerksomhet. Vi venter fortsatt i utgangspunktet en myk landing, men priser som går gradvis nedover de neste to kvartalene og med begrenset effekt på forbruket. Samtidig er det fortsatt usikkerhet om boligmarkedet og det vil ikke forsvinne med det første, skriver han.

Les også: Innvandringsfall kan gi deg rentehopp

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.