*Nettavisen* Økonomi.

Kronen skal til krisenivå

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

Og det fordi den er verdens beste.

18.10.12 12:32

- Den norske kronen er fremdeles den beste, sier sjefen for HSBCs globale valutastrategi David Bloom til Nettavisen NA24.

Han spår at innen utgangen av 2013 vil kronen ligge på rekordsterke nivåer både mot euro, dollar og pund. Ved utgangen av neste år tror Bloom kronen vil noteres til 4,93 kroner mot en amerikansk dollar. Slår spådommen til vil det være rekord ifølge Norges Banks statistikk tilbake til 1981.

Forbigående nedtur
- Kronen viste solide takter i sommer og styrket seg kraftig. Vi har sett en liten nedtur i september, spesielt i forhold til euro. Men jeg tror fortsatt på kronestyrking i tiden som kommer, sier Bloom.

Han peker som tidligere på kronens sterke fundamentale egenskaper.

- Kronen er en av få fritt omsettelige valutaer som har en sunn statsøkonomi i ryggen. Norge har som kjent solid overskudd i statsbudsjettet, sier Bloom.

Han mener usikkerheten om gjeldsbergene i EU og USA, og frykten for hva alle innstrammingstiltakene kan føre til, vil sikre en sterkere krone.

Sagt med andre ord: Den økonomiske krisen i Europa og USA vil ifølge Bloom gi den sterkeste kronen siden finanskrisen våren 2008 og den sterkeste kronen mot dollar noensinne.

Boligprisene hindrer rentekutt
- Jeg tror i tillegg at selv om inflasjonen var lavere i august enn Norges Bank hadde estimert, så vil sentralbanksjef Olsen ikke foreta noen kutt i styringsrenten. Det skyldes først og fremst bekymringen over det overopphetede boligmarkedet, sier Bloom og peker på fortsatt prisoppgang på norske boliger hittil i 2012.

Bloom og HSBCs konkrete forventninger til kronen ser du i tabellen under:

Klikk på bildet for å forstørre.

Har hatt rett
Bloom og HSBC har i flere år argumentert for at kronen er verdens beste valuta og at den uungåelig vil styrke seg. Gir tallene ham rett?

Går vi tilbake til 4. kvartal 2009 ble den norske kronen notert til 5,78 kroner mot én amerikansk dollar, til 8,29 kroner mot én euro og til 9,33 kroner mot ett britisk pund.

På de siste tre årene har altså kronen styrket seg med 14,7 prosent mot dollar, med 16,8 prosent mot euro og med 15,7 prosent mot britisk pund.

Les flere saker på Nettavisen NA24:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.