NA24.no

Kronen slår tilbake

Sist oppdatert:
Gode nyheter får kronen til å flekse muskler.

Den amerikanske dollaren innledet denne uken sterkt men går på en smell torsdag formiddag mot norske kroner.

Følg rente og valutamarkedet her

En dollar prises i formiddagstimene til 6,8620 norske kroner noe som representerer en nedgang for dollaren på 2,6 prosent. I natt var kursen på godt over syv kroner.

En euro koster 8,6861 norske kroner, noe som er en svekkelse på 1,65 prosent. Kronekursen holdt seg stabil hele formiddagen inntil brutto nasjonalprodukt for fjerde kvartal ble presentert.

Sterkere enn ventet
Bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge gikk ned med 0,2 prosent i fjerde kvartal, ifølge foreløpige tall fra nasjonalregnskapet. Dette er likevel mindre enn økonomenes forventninger om en nedgang på 0,6 prosent i fjerde kvartal. Norges Banks anslag var en nedgang på 0,5 prosent.

Statistisk Sentralbyrå la også frem sine prognoser og utsikter. De peker på at nedgangstidene vil vare en stund i Norge, og spår ikke konjunkturoppgang før 2011 . Men på den lyse siden: Norsk økonomi er langt mer robust og sterk enn hos våre naboland.

Mot svenske kroner har det vært små bevegelser. Men bruker du 100 svenske kroner så får du nå bare 79,77 norske kroner tilbake.

Les hele SSBs rapport i detalj her

Euro-opptur
Også mot euroen svekker dollaren seg. Etter å ha blitt tradet på det laveste nivået på tre måneder klatrer euroen torsdag morgen. Årsaken er at den tyske kansleren signaliserer at Tyskland vil grep for å dempe utslagene av den økonomiske uroen i regionen.

DISKUTÈR HER:Hvilken vei skal dollaren?

De siste dagene har fokuset på eurosonens stadig mer vaklende økonomier, som Spania og Irland. Men tyskerne, som er den største økonomien i eurosonen, varsler nå at de vil bidra til at de 16 landene som deler euroen ikke bukker under.

Flere har pekt på at hele euro-samarbeidet står i fare dersom ikke de tunge industrilandene som Tyskland og Frankrike bruker ressurser på ikke bare egen industri men også på sine naboland.

Dette bidrar til å sende euroen opp til 1,2642 dollar fra 1,2530 dollar onsdag.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere