*Nettavisen* Økonomi.

Kronen stiger etter rentemøtet

Foto: (Scanpix/Montasje)

Den norske valutaen styrker seg ytterligere.

28.10.09 14:46

Norges Bank hevet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng etter rentemøtet som ble avholdt onsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Dette er helt i tråd med hva økonomene og markedet ellers hadde forventet. Selv om Norges Bank fremstår noe mer forsiktige enn hva flere av økonomene hadde trodd på forhånd, så er det tydelige reaksjoner i kronekursen.

Les mer: Hever renten

Opp for kronen
I valutamarkedet styrker kronekursen seg etter at dommen falt klokken 14. En dollar koster 5,67 kroner snaut en halvtime etter rentebeslutningen ble kommunisert. Tidligere på dagen var dollarkursen over 5,72 kroner.

Det er samme utslag mot euroen, og mot svenske og danske kroner. Følg valutakursene her

Kronen svekket seg før rentemøtet. Arbeidsmarkedsundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå viser at sysselsettingen falt med 22.000 i august, og at ledigheten økte til 3,2 prosent fra 3,1 prosent.

Les mer. Ledigheten verre enn ventet

Følger utviklingen
Norges Bank skriver at de vil holde et øye med utviklingen i kronekursen.

De fremhever at en markert renteøkning i Norge og dermed høyere rentedifferanse mot utlandet gir risiko for at kronekursen vil styrke seg ytterligere. Det igjen kan medføre at inflasjonen blir for lav og at det dermed vil gi argumenter for at renten ikke bør settes opp for raskt.

Hovedstyret til Norges Bank mener at styringsrenten bør ligge mellom 1,25 og 2,25 prosent frem til neste Pengepolitisk rapport blir lagt frem 24. mars til neste år.

- Ny informasjon kan avdekke om det er trekk ved den økonomiske utviklingen som tilsier at norsk økonomi følger andre utviklingsbaner enn anslått. Høyere kapasitetsutnytting eller en svakere krone kan på den ene siden gi høyere inflasjon enn anslått. På den andre siden kan inflasjonen bli lavere enn ventet hvis kronen holder seg sterk eller produktiviteten tar seg raskt opp. Skulle kronen bli vesentlig sterkere enn anslått, kan oppgangen i renten bli mindre eller komme senere enn vi nå ser for oss, skriver Norges Bank i en pressemelding.

Frykter sterk krone
Ikke alle er fornøyd med at renten settes opp. Hos de konkurranseutsatte bedriftene vil sterkere krone svekke konkurranseevnen, og vil gjøre vilkårene langt tøffere. Innovasjon Norge kom med en anmodning om å holde renten uendret i forkant av møtet.

Les mer: - Ikke hev renten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.