NA24.no

Kronen styrker seg kraftig

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)
Renteøkningssannsynligheten i Europa gjør at dollaren faller kraftig mot euroen, og svekker seg enda mer mot kronen.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Euroen er på det høyeste nivået mot dollaren på to år, og kronen følger euroens styrkning mot en dollar som svekker seg. Det er sannsynligheten for at det vil komme høyere rente som bidrar til endringene. 17.45 i dag har kronen styrket seg med hele 0,75 prosent mot dollaren og en dollar koster nå 6,0702 kroner.

NA24 - din næringslivsavis

For tre uker siden spådde JP Morgan Chase at kronen i løpet av året vil styrke seg til 5,66 kroner pr. dollar. Dersom det viser seg å bli tilfellet er det den billigste dollaren på 15 år.

Nyhetsbyrået Bloomberg News skrev for kort tid siden at kronen kan bli den neste favorittvalutaen for investorer som søker høy rente. Det pekes på at investeringsbanken Goldman Sachs har ment at kronen kan være så mye som 30 prosent undervurdert mot euro.

- Aggressiv handel
Euroen er nå på det sterkeste nivået mot dollaren på to år og er på rekordnivå mot japanske yen etter spekulasjoner om at hurtigere vekst i Europa vil få den europeiske sentralbanken til å øke rentenivået. Den europeiske sentralbanken sa denne uken at høyere lånekostnader behøves for å ha kontroll på inflasjonen. Den britiske sentralbanken valgte på dagens rentemøte å holde renten uendret på 5,25 prosent.

- Euroen blir aggressivt kjøpt, sier Tim O'Sullivan hos Forex.com, ifølge Bloomberg.

Den tyske industriproduksjonen steg uventet for fjerde måned på rad i februar. Produksjonen i Europas største økonomi steg med 0,9 prosent fra januar, hvor den også steg med 0,9 prosent, ifølge det tyske økonomi- og teknologidepartementet.

- Sterkt av Europa
- Den europeiske industrielle sektoren gjør det veldig, veldig bra. Markedet er helt sikre på at ECB vil heve renten, sier Boris Schlossberg, valutastrateg, ifølge Bloomberg.

Euroen ligger i øyeblikket på 1,3427 dollar som er en vekst mot dollaren på 0,41 prosent.

Den siste tiden har det vært mye diskusjon om såkalt «carry trade», hvor investorer låner med lav rente og investerer i papirer med høyere rente. Man kan for eksempel låne i Japan, hvor renten bare er marginalt over null, og investere i et land hvor rentenivået er høyere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere