NA24.no

Kronen svekker seg kraftig etter inflasjontall


SVEKKER SEG: Kronen svekker seg fredag. En euro koster nå 9,85 kroner.
SVEKKER SEG: Kronen svekker seg fredag. En euro koster nå 9,85 kroner. Foto: Infront
Sist oppdatert:
Kronen til sitt svakeste for året i etterkant av skuffende inflasjontall.

- Dette er voldsomt. Det er en veldig kraftig bevegelse, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til Nettavisen.

Kronen faller seg til sitt klart svakeste siden nyttår etter at SSB la frem overraskende svake inflasjonstall mandag morgen. Kronen svekket seg på det meste 15 øre mot euroen, til 9,85 kroner for én euro, mot 9,70 kroner før inflasjonstallene ble lagt frem fredag klokken åtte. En så kraftig bevegelse tilhører sjeldenhetene i valutamarkedene.

På ettermiddagen styrker seg imidlertid litt til 9,81 kroner for en euro. Også mot pundet og dollaren er kronen kraftig svekket.

De nye tallene viste at kjerneinflasjonen steg med bare 1,1 prosent fra januar 2017 til januar 2018. Norges Bank hadde ventet en inflasjon på 1,4 prosent.

Les også: Kraftig prishopp på matvarer etter nyttår

Lav rente

Den svake prisveksten taler mot høyere rente, som igjen bidrar til en sterkere krone.

- Inflasjonen må på plass for at man skal tro at Norges Bank skal sette opp renten slik de har signalisert. Det setter nok en støkk i markedet at inflasjonen er langt fra målet og da er det vanskelig å sette opp renten, sier analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets til Nettavisen.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets er enig.

- Selv om noe av dette er midlertidige effekter, viser det at inflasjonsimpulsene fortsatt er svake. Norges Bank har derfor god tid til å vurdere rentesettingen, og så langt ser det ikke ut til at det er noe behov for å sette rentene opp tidligere enn i eurosonen, skriver han i en oppdatering fredag.

Oljepris

Som følge av det faller kronen markert i minuttene etter rapporten. En euro koster 9,79 kroner fredag formiddag.

Vi må tilbake til dagene like etter nyttår for å finne en svake krone mot euroen enn nå.

Les også: Sjokkfall for kronen

- Kronen har falt i januar som følge av turbulensen i finansmarkedene og fallenede oljepris. Vi ser at koblingen mellom krone og oljepris er funnet tilbake i 2018, etter at de ble koblet fra hverandre i fjor høst, sier Bernhardsen. 

Oljeprisen har falt fra nesten 70 dollar fatet 2. februar til 64,49 dollar fatet fredag.

Les også: Kronekursen og oljeprisen har skilt lag

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere