*Nettavisen* Økonomi.

Kronen truer renten

Svakere krone øker sannsynligheten for nytt rentehopp før jul, mener økonomene.

19.11.07 13:32

Det kan gå mot en ny renteheving fra Norges Bank i desember.

NA24 -din næringslivsavis

Den sterke kronekursen tidligere i høst var en av hovedårsakene til at Norges Bank senket sin rentebane da den la frem sin Pengepolitiske rapport i slutten av oktober. De siste ukene har imidlertid kronen svekket seg betydelig mot de viktigste valutaene.

DnB Nor Markets mener dette gir økt sannsynlighet for at det kommer en ny renteheving fra Norges Bank neste måned.

- Mer sannsynlig
- Den sterke kronen var den dominerende grunnen til at sentralbanken senket rentebanen i oktober. Nå som kronen er gått vesentlig svakere, er det blitt mer sannsynlig at vi får en renteheving i desember. Holder de svake nivåene seg, kan det også gå mot en høyere rentebane, skriver meglerhuset i en rapport.

- Har falt mye på kort tid
Økonomene finner flere årsaker til at kronen har svekket seg betydelig de siste ukene.

- Kronen har falt mye på kort tid og det er ingen nøkkeltall som kan forklare at stemningen har snudd såpass kraftig fra tidligere i høst. Ofte er det slik at man kan forklare en svakere krone med lavere oljepris, lavere rentedifferanse mot utlandet eller økt finansiell uro. I mangel på særlige endringer i de to første faktorene, kan det tyde på at finansiell uro har bidratt spesielt mye den siste tiden, skriver meglerhuset i en rapport mandag.

DnB Nor Markets legger til at det ser ut til at mange utlendinger, som lenge har sittet med positive kroneposisjoner, nå selger seg ut. Tekniske faktorer, som for eksempel såkalte stop-loss handlingsstrategier, kan ha forsterket kronesvekkelsen.

Svekkes videre
Kronen har svekket seg enda litt til i morgentimene og handles i øyeblikket for 5,50 kroner mot dollar og 8,05 mot euro.

Her er flere valutakrysninger mandag formiddag:

USD/NOK: 5,5076
EUR/NOK:8,0539
GBP/NOK:11,2735
EUR/USD: 1,4629

Følg valutakurser

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.