Fornyet optimisme om at den globale økonomien er i bedring bidrar til å svekke den amerikanske valutaen videre. Risikoappetitten for mer eksotiske valutaer øker.

NA24 – din næringslivsavis

Torsdag formiddag faller dollaren til det laveste nivået mot euro på to uker. Mot kronen sendes den amerikanske valutaen til det laveste nivået på ett år.

Bedret verdensøkonomi
Ifølge Bloomberg News faller den amerikanske valutaen mot 16 av de mest handlede valutaene. Det skjer i forkant av nye nøkkeltall som er forventet å fortelle om bedret verdensøkonomi.

I dag har mange blikket mot nye tall for industriproduksjon i Tyskland i august. Det var ventet en oppgang på 1,8 prosent, mot et fall på 1,1 prosent måneden før. Fasit viste en oppgang på 1,7 prosent.

Tidligere i uken var Australia først ute blant G20-landene til å heve styringsrenten, og i natt kom det en ny rapport fra «down under» som fortalte om synkende arbeidsledighetsrate. Det tolkes som et tegn på at situasjonen i verdensøkonomien er i ferd med å stabilisere seg.

– Den globale økonomien henter seg inn. Det er hva aksjemarkedet forteller oss, og det er hva råvaremarkedene forteller oss. På den basis er jeg positiv til euro, sier en økonom til nyhetsbyrået Bloomberg.

Samtidig er det torsdag ettermiddag rentemøter i både den britiske og europeiske sentralbanken.

Økt risikoappetitt
Torsdag formiddag koster en amerikansk dollar 5,65 kroner. Det er det laveste siden september i fjor.

Onsdag pekte valutaanalytiker Camilla Viland i DnB Nor Markets på at bak kronestyrkelsen ligger økt risikoappetitt og at utenlandske aktører igjen er nettokjøpere av kroner.

– Det viktigste den siste tiden er nok at norsk økonomi fremstår sterk sammenlignet med andre land. Og gitt den positive utviklingen er det ventet at Norge skal være blant de første landene til å sette rentene opp. Forventninger til høyere rente i Norge gjør kronen attraktiv, sa Viland til NA24.

LES MER:Nå kan du få i både pose og sekk

Råvarer stiger
Og med den svake dollaren får investorene opp blikket for å investere i blant annet råvarer.

I formiddag sendes prisen på gull til ny rekord for tredje dag på rad.

En unse gull blir handlet for 1.055 dollar på råvarebørsen i Singapore. Hittil i år har prisen på gull steget 16 prosent.

LES MER:Dumper dollar, kjøper gull

Prisene på andre råvarer som råolje, kobber, hvete og gummi stiger i takt med dollarsvekkelsen. Råolje for novemberlevering stiger 91 cent, eller 1,3 prosent til 70,48 dollar fatet på råvarebørsen i New York. Hittil i år har råoljeprisen i New York steget 58 prosent.

Nordsjøolje med novemberlevering stiger 1,10 prosent til 67,95 dollar fatet på råvarebørsen i London.

Her er noen valutabevegelser torsdag:

USD-NOK: 5,6544
EUR-NOK: 8,3554
GBP-NOK: 9,0790
SEK-NOK: 81,1000
DKK-NOK: 112,1200
EUR-USD: 1,4778

Følg valutakurser