«Wearables»-markedet, teknologi som fungerer som en forlengelse av kroppen, økte kraftig gjennom hele 2018. «Smarte» klokker, briller og andre dingser ble i økende grad revet fra hyllene. Veksten var drevet av nye trådløse øretelefoner, som vant nesten en fjerdedel av markedet i fjor.

Stor økning

Ifølge tall fra International Data Corporation ble det solgt 172,2 millioner enheter. Det er en 27,5 prosent økning fra 2017. Bare i fjerde kvartal solgte selskapene 59,3 millioner dingser - opp 31,4 prosent fra samme tidsrom i fjor.

Som ventet står smartklokker for 34,3 prosent av wearables-markedet i fjerde kvartal 2018. Her dominerer Apple Watch, som solgte 10,4 millioner smartklokker i kvartalet. Trådløse øretelefoner som Apples Airpods, Pixel Buds fra Google og QC3511 fra Bose hadde en vekst på 66,4 prosent i fjerde kvartal - med en markedsandel på 21,9 prosent.

Apple størst

Apple er fortsatt markedsleder på kroppsnær teknologi. Giganten hadde markedsandeler på 27,5 prosent i fjerde kvartal. Kinesiske Xiaomi kommer et stykke bak med en markedsandel på 12,6 prosent. Huawei, Fitbit og Samsung er de andre store selskapene innen wearables.

Kinesiske Huawei har vært særdeles omdiskutert i Norge denne vinteren. I en fersk rapport beskriver den danske analytikeren John Strand hvordan Kina, særlig gjennom Huawei, møysommelig og målbevisst har utkonkurrert europeiske konkurrenter innen 5G-kontrakter, men også innen brukerteknologi som datamaskiner og mobiltelefoner.