- Burde vært lett tilgjengelig, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen til Nettavisen.

Som Nettavisen omtalte i forrige uke, er det Oslo-ordfører Marianne Borgen (SV) som tjener mest blant ordførerene i Norges sju største byer.

Med en inntekt på 1,3 millioner kroner topper hun lønnsstatistikken, men også de andre ordførerne håver inn over én million kroner i lønn årlig.

Nettavisen har nå bedt Kommunenes sentralforbund (KS) om en oversikt over godtgjørelsene til alle landets ordførere, slik at folk kan se hva sin folkevalgte toppleder tjener - og kan sammenligne med andre kommuner.

Har du et tips om lønningene til kommune-toppene i din kommune? Kontakt Nettavisens journalist her

Les også: Disse ordførerne tjener mest og minst: Over 300.000 i lønnsforskjell

- Skal ikke kunne spores

Men KS, som sitter på disse lønnslistene, nekter å gi ut opplysningene.

- Det står i rundskrivet vi sender til medlemmene våre at innsamlede data kun brukes til statistiske formål, og at opplysninger ikke skal kunne spores tilbake til enkeltpersoner, sier spesialrådgiver i KS, Gunnar Nygaard Owren til Nettavisen, og understreker:

- KS ønsker ikke bryte avtalen som er inngått med medlemmene om at opplysningene kun skal brukes til statistiske formål.

Owren viser til at Nettavisen selv kan innhente opplysninger ved å kontakte hver enkelt av Norges 426 kommuner.

- KS er ikke omfattet av offentlighetsloven, sier han.

Les også: Oslo-ordføreren ville revurdere politikernes lønn - da fikk hun nei

- Burde vært lett tilgjengelig

Hemmeligholdet får Skattebetalerforeningen til å reagere.

- Det virker i utgangspunktet ryddig at KS ikke bruker opplysningene til formål utenfor det de er innsamlet for, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen til Nettavisen, før han påpeker:

- På den annen side er det jo i offentlighetens interesse å vite lønnsnivået for våre ulike folkevalgte, slik at denne informasjonen burde vært lett tilgjengelig. Og jeg vet ikke hvem andre enn KS som burde være nærmest til å kunne gi en slik oversikt, sier Lothe.

De eneste tallene KS gir ut, er ordførernes gjennomsnittlige lønn, som blant 311 ordførere (utenom Oslo) nå er på 843.444 kroner.

Fra 2016 til 2017 økte ordførerens lønninger i gjennomsnitt med 2,3 prosent.

Gunnar Stavrum: Tåkelegger millionlønninger

- Vi skal vise nøkternhet

Gjennom flere artikler har Nettavisen omtalt politikerlønningene i Oslo. I et møte i bystyret forretningsutvalg i forrige uke, foreslo ordfører Marianne Borgen (SV) en gjennomgang av lønnsnivået, som følger Stortingets satser og øker automatisk hvert år som følge av et 18 år gammelt bystyrevedtak.

Men dette ble nedstemt av Arbeiderpartiet, Høyre og Venstre.

- Jeg synes jo det var synd. Jeg tenkte at etter 18 år så burde vi kunne tatt oss tid til en overordnet diskusjon om lønnsutviklingen til heltidspolitikere. Det tenker jeg ville vært lurt av oss, sa Borgen til Netavisen.

Hun ønsket imidlertid ikke å si om hun synes hennes lønnsnivå på 1,3 millioner er rett lønn for en ordfører.

- Det var jo derfor jeg fremmet dette forslaget, fordi jeg mente vi burde se litt overordet på det. Jeg synes det er veldig vanskelig å sette en strek et sted, og mener prinsipielt at politikere skal ha en anstendig lønn. Samtidig skal vi vise nøkternhet, sa ordføreren.

I desember i fjor foreslo også Rødt at lønna til ordfører og byrådsleder skulle settes til en gjennomsnittlig Oslo-lærerlønn med 25 prosents tillegg.

- Man er byens fremste tillitsvalgte, og det i seg selv er jo en mulighet til å kunne fremme saker og få gjennom viktige saker. Men hvorfor skal det automatisk følge med mye penger om man har tillit? spurte Evenrud, og karakteriserte lønnsnivået som «pinlig høyt».

Les også: Rødt om lønnshopp: - Jeg synes det er pinlig høyt

Departementet uten oversikt

Kommunal- og regionaldepartementet opplyser til Nettavisen at de ikke har noen oversikt over godgjørelsene til landets ordførere.

Heller ikke Statistisk sentralbyrå (SSB) har slik statistikk.