NA24.no

Økset ned på børsen

Sist oppdatert:
Milliardene fløy ut av vinduet da Norske Skog og Schibsted sviktet forventningene.

Oslo Børs falt fredag 0,55 prosent til 504,34 poeng. Uken som helhet ble helt flat etter en svak avslutning.

NA24 - din næringslivsavis

Kreditturoen vil ikke slippe taket i finansmarkedet og har svekket investorenes appetitt på risiko. Oppmuntrende tall fra det amerikanske arbeidsmarkedet fredag hjalp ikke på stemningen.

Skuffelsen fra selskapene var mange fredag. En rekke av de større selskapene på Oslo Børs sviktet forventningene i tredje kvartal.

Nederlagene kom tett
Norske Skog og Schibsted kjempet lenge om å bli dagens taper. Selv om begge fikk juling, var det førstnevnte som gikk av med seieren.

Vondt ble verre for Norske Skog. Selskapet kan ikke love at fjerde kvartal blir bedre hvis ikke situasjonen i papirmarkedet bedrer seg. Hvis dollarsvekkelsen ikke opphører vil også det kunne rammet papirprodusentene i tiden som kommer. Nå sår konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen tvil om de er i stand til å betale et tilstrekkelig utbytte til aksjonærene.

Hele papirbransjen i Europa sliter med svært svake priser. Det rammet særlig Norske Skogs resultat i tredje kvartal. Elendig utvikling i regionene Asia, Australia og Sør-Amerika bidro sammen med økt pris på returpapir og en betydelig negativ effekt av den sterke norske kronen til at Norske Skog var langt unna forventningene.

Milliarder forsvant
Norske Skog fikk et resultat før skatt på 280 millioner kroner i tredje kvartal. Selv om forventningene var skrudd kraftig ned i forkant av resultatfremleggelsen, skuffer selskapet. Analytikerne hadde ventet et resultat før skatt på 474 millioner kroner.

De midlertidige tiltakene som ble satt i gang tidligere i høst er ikke tilstrekkelig og papirprodusenten skal nå vurdere mer permanente endringer.

Kredittratingbyrået Moody's kuttet sin vurdering av Norske Skogs gjeld til Ba2 fra Ba2, og åpner for ytterligere nedgradering etter en fullstendig gjennomgang.

Markedsverdien til Norske Skog ble økset ned. Verdier for 1,54 milliarder kroner forsvant i raskt tempo da aksjen raste 14,19 prosent til 49 kroner.

Taper i Sverige
Dårlig utvikling innen søkevirksomheten svekker sammen med svenske gratisaviser og TV-satsingen i Sverige resultatet til Schibsted. Forventningene ble skrudd opp i forkant av dagens resultatpresentasjon, og mediekonsernet maktet ikke å innfri.

Schibsted hadde et resultat før skatt på 74 millioner kroner, noe som både er svakere enn i fjor og lavere enn enn analytikerne hadde ventet. I tredje kvartal 2006 hadde Schibsted et resultat før skatt på 114 millioner kroner. Analytikerne hadde ventet at Schibsted ville legge frem et resultat før skatt på 153 millioner kroner.

Aksjen falt 9,70 prosent til 270 kroner. Det betyr at 2 milliarder kroner forsvant med ned i dragsuget.

Sendt rett ned
En lang rekke andre selskaper skuffet også med langt svakere tall enn ventet. Simrad Optronics endte ned hele 10,24 prosent til 7,63 kroner etter dårlig utvikling i tredje kvartal.

Det halvstatlige lakseoppdrettselskapet Cermaq sliter med fiskehelseproblemer i Chile, og det gjør at de får lavere salgsvolum i 2007. Selskapet leverer skuffende resultater og aksjen falt 6,1 prosent til 77 kroner.

Lyspunkt
Norsk Hydro var et av lyspunktene og steg 2,33 prosent til 79 kroner. De tre utenlandske meglerhusene Neonet, Deutsche Bank og Merrill Lynch var aktive kjøpere.

StatoilHydro endte uendret på 178 kroner etter at oljeprisen steg markant fredag ettermiddag. Da handelen på Oslo Børs var over kostet kontraktene på et fat nordsjøolje med levering i desember 91,01 dollar fatet. En dollar kostet 5,41 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere