NA24.no


OMSTILLING: Finansminister Siv Jensen konstaterer at oljetiden er forbi og at Norge nå må omstille økonomien.
OMSTILLING: Finansminister Siv Jensen konstaterer at oljetiden er forbi og at Norge nå må omstille økonomien. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

Økt arbeidsledighet i 2016 - Slik vil regjeringen skape flere arbeidsplasser

Sist oppdatert:
Regjeringen tror at arbeidsledigheten øker, og har satt inn flere tiltak for å motvirke arbeidsløshet.

Regjeringen anslår at arbeidsledigheten i Norge vil være på 4,4 prosent i år og 4,5 prosent neste år.

Anslagene har dermed økt siden regjeringen la fram revidert nasjonalbudsjett i mai. Da var det ventet en ledighet på 4,0 prosent i 2015 og 4,1 prosent i 2016.

Antallet som registrerer seg som ledige hos Nav anslås til 2,9 prosent i år og 3,2 prosent neste år i regjeringens forslag til statsbudsjett.

Regjeringen kommer med en rekke forslag for å motvirke arbeidsløshet.

Noen av tiltakene er:

  • Stimulere næringslivet
  • Flere tiltaksplasser
  • Mer penger til arbeidstrening
  • Mer penger til oppussing av kommunale bygg


Stimulere eksportnæring

- Det viktigste vi gjør er å stimulere til vekst i privat konkurranseutsatt næringsliv, sa finansminister Siv Jensen da statsbudsjettet for 2016 ble lagt fram onsdag.

Jensen innledet finanstalen i Stortinget med å slå fast at oljen ikke lenger vil være den samme vekstmotoren den har vært i norsk økonomi de siste 50 årene.

– I budsjettet for 2016 legger vi et godt grunnlag for å møte de omstillingene norsk økonomi står overfor. Budsjettet bidrar til vekst i sysselsettingen og til å motvirke ledighet fra lavere aktivitet i oljevirksomheten. Regjeringen legger fram et budsjett for arbeid, aktivitet og omstilling, sier finansminister Siv Jensen.

4000 nye tiltaksplasser

Regjeringen har lagt inn 4000 flere tiltaksplasser i 2016-budsjettet, sammenlignet med revidert 2015-budsjett.

Av disse er 1000 plasser forbeholdt ungdom.

- Regjeringen foreslår en ungdomspakke som skal motvirke at unge faller utenfor utdanning og arbeidsliv og sørge for at de kommer raskt over i opplæring og aktivitet. 1.000 plassar av den foreslåtte tiltaksstyrkingen for arbeidsløse inngår i ungdomspakka, sier arbeids- og sosialminister Robert Eriksson.

Det vil også bli anledning til å øke læretiden i bedriftsintern opplæring (BIO) til 26 uker.

Milliarder til arbeidstrening

Regjeringen vil også øke tilskudd til aktivisering og arbeidstrening i regi av frivillige organisasjoner med 15,5 millioner kroner. Samtidig styrkes tilskuddet til sosiale entreprenører med 4,5 millioner kroner.

Frivillige organisasjoner gjør en viktig jobb for å inkludere personer som står langt fra arbeidsmarkedet. Vi må i større grad slippe til den erfaring, kompetanse og det engasjement som frivillige organisasjoner representerer i dette viktige arbeidet, sier Eriksson.

500 millioner til kommunene

Regjeringen vil gi 0,5 milliarder kroner i et engangstilskudd til norske kommuner neste år. Pengene skal gå til oppussing av skoler og omsorgsbygg for å motvirke økt ledighet.

Det kom fram i regjeringens budsjettforslag som ble lagt fram onsdag.

– Kommunene får et engangstilskudd på 0,5 milliarder i tillegg til 4,7 milliarder i frie inntekter. Ekstratilskuddet skal gå til vedlikehold og rehabilitering av skoler og omsorgsbygg, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) til NTB.

Flere innvandrere i jobb

Regjeringen foreslår 7 millioner kroner til kartlegging av flyktningers kompetanse for å bedre integreringen av flyktninger.

Samtidig foreslår regjeringen å øke jobbsjansen med 10 millioner kroner i forhold til saldert budsjett 2015, slik at innvandrerkvinner kommer seg i arbeid.

Regjeringen vil også heve kompetansen til lærere som underviser voksne innvandrere i norsk og foreslår 3,2 millioner kroner til dette.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere