NA24.no


Sesongjusterte tall fra NAV viser at det ble 600 flere helt ledige i september.
Sesongjusterte tall fra NAV viser at det ble 600 flere helt ledige i september. Foto: Illustrasjonsfoto

Økt arbeidsledighet i september

Sist oppdatert:
Det ble 600 flere helt ledige i september.

Sesongjusterte tall fra NAV viser at det ble 600 flere helt ledige i september. Samtidig steg bruttoledigheten, summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak, med 900 personer.

- Nedgangen i oljenæringen er hovedårsaken til den økte ledigheten. Dette rammer særlig Sør-Vestlandet og ingeniører og industriyrkene, sier fungerende arbeids- og velferdsdirektør Kjersti Monland, i en pressemelding.

Les også: Offshoreselskap permitterer 100 ansatte

De ujusterte tallene viser at det var 79.600 helt ledige personer ved utgangen av september, 5.500 flere enn for ett år siden.

Men, teknisk problemer gjør at det faktiske ledighetstallet kan være høyere.

- På grunn av tekniske problemer med NAVs saksbehandlingssystem var det ikke mulig for saksbehandlere å registrere nye arbeidssøkere mandag 28. september før kl 12. NAV anslår at uten de tekniske problemene ville det vært registrert mellom 300 og 400 flere helt ledige i september, skriver NAV.

Den faktiske økningen i bruttoledigheten kan dermed være på mellom 1.200 og 1.300 personer.

Arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,7 prosent i september i fjor.

- Arbeidsmarkedet svekkes
- Dette er i tråd med oppgangen vi har sett de siste månedene, på mellom 1.000 og 1.500 flere ledige i måneden. Arbeidsmarkedet svekkes, men det er ikke en krise. Vi venter at registrert ledighet vil fortsette å øke. Foreløpig ser vi få andrehåndseffekter av det som skjer i oljesektoren. Men etter hvert kan vi kanskje se litt høyere ledighet i næringer som ikke er direkte relaterte til oljenæringen, sier Nordea-analytiker Joachim Bernhardsen til Nettavisen Stocklink.

- Faren er først og fremst at arbeidsledigheten begynner å øke mye i næringer som ikke er oljerelaterte. Takten på arbeidsledigheten i de oljerelaterte næringene kan også gå opp, men de store effektene er hvis man begynner å se det i andre næringer, for eksempel en økt oppgang i ledigheten i varehandel som følge av at forbrukerne blir mer forsiktige. Det er en risiko, men ikke noe vi har sett foreløpig, sier Bernhardsen.

Nest høyest ledighet i Rogaland
I oljefylket Rogaland stiger ledigheten videre. Her har det blitt 4.000 flere ledige det siste året, en økning på 70 prosent. Samtidig har det blitt 25 prosent flere ledige i Møre og Romsdal og 22 prosent flere i både Hordaland og Aust-Agder.

Arbeidsledigheten er høyest i Aust-Agder og Rogaland, med henholdsvis 3,9 og 3,8 prosent av arbeidsstyrken. Fra å ha en ledighet på 2,3 prosent og være blant fylkene med lavest ledighetsrate for ett år siden, har Rogaland nå nest høyest ledighetsrate i landet, melder NAV.

Yrkesgruppene med den største ledighetsøkningen er ingeniør- og ikt-fag, hvor ledigheten er opp 28 prosent. For meglere og konsulenter er oppgangen på 22 prosent.

Den høyeste ledigheten er innen innen bygg og anlegg med 4,6 prosent og industriarbeid med 4,5 prosent. Lavest er ledigheten innen undervisning med 0,9 prosent og innen akademiske yrker med 1,0 prosent.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere