NA24.no

Økte priser i USA

(Scanpix)
De amerikanske prisene utviklet seg litt over forventningene i juni.

Konsumprisindeksen i USA steg med 0,7 prosent i juni.

NA24 - din næringslivsavis

Analytikerne ventet en økning på 0,6 prosent ifølge estimater innhentet av Bloomberg. Ifølge rapporten fra de amerikanske myndighetene ble oppgangen i kpi drevet av økte bensinpriser.

Kjerneinflasjonen, som er ekslusive de volatile komponentene mat og energi, endte opp 0,2 prosent. Forventningene blant makroøkonomene tilsa en økning på 0,1 prosent. Konsumprisene i USA har i løpet av de siste 12 månedene falt med 1,4 prosent, som er den største nedgangen siden januar 1950. Analytikerne ventet en nedgang på minus 1,6 prosent.

Baseeffekter fra forrige års kraftige økning i energipriser dytter samlet inflasjon dypere ned i negativt territorium. Den utviklingen vil fortsette de neste månedene, men straks baseeffektene er borte vil inflasjonen igjen komme opp og være om lag +1,0 % ved årsskiftet. Underliggende inflasjon har holdt seg overraskende godt oppe, men vi venter fortsatt at den kommer lavere i høst og i 2010 etter hvert som kapasitetsutnyttelsen blir lavere og lavere, skrev Nordea Markets i sin morgenrapport onsdag.

Dette er CPI - USA:

Konsumprisindeksen er et mål på faktiske priser på et representativt utvalg av varer og tjenester som selges til forbrukere.

For det første er det viktig å merke seg at dette dreier seg om faktiske priser ut til forbruker. Er det salg, går prisen ned. Økes avgifter, går prisen opp.

For det andre er det viktig å merke seg at det er gjort et utvalg. Utvalget gjøres en gang i året og er ment å representere varer og tjenester som faktisk er etterspurt av forbrukerne. Ellers ville man over tid endt opp med en indeks hvor skomakertjenester veide tyngre enn PCer.

Både i Norge og i USA er det fokus på kjerneinflasjon. I Norge er dette tallet korrigert for avgiftsendringer og energipriser. I USA er kjerneinflasjonen korrigert for matvare- og energipriser.

Mens man i Norge har hovedfokus på årsveksten, altså i forhold til samme måned i fjor, snakker man i USA mest om månedsveksten, altså fra den foregående måneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere