*Nettavisen* Økonomi.

Kulda blir til midten av mars

Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Glem mildværet - det er ingen tydelige tegn på at været vil snu.

22.02.10 15:15

- Vi anser det som sannsynlig at kuldeperioden vil vare til midten mars. Det er ingen tydelige tegn på at været blir mildere, sier meteorolog i Storm Weather Center, Martin Grønnevet, til Nettavisen.

Sjekk været der du bor: nettavisen.no/vaer

Ifølge meteorologens vurderinger vil det være snø på bakken til i hvert fall midten, og kanskje slutten, av mars.

- Det har vært en kaldere vinter enn normalt. Slik vil det også bli i mars.

Kald vinterferie
Det er nå kuldegrader og snø over hele landet. Mandag ligger temperaturene i Norge generelt sett 8-10 grader lavere enn det som er normalt, ifølge Grønnevet.

Mildværet kan vi se langt etter, men trøsten er at det vil bli litt mindre kaldt mot slutten av uken.

- Mot helgen vil gradestokken vise 4-6 grader kaldere temperatur enn normalt. Så det vil fortsatt være kaldt.

Den kalde værtypen vil derfor fortsette ut hele denne uken, og vil ikke gi noen store endringer fra mandagens vær. Kaldest blir det i indre dalstrøk på Østlandet, og på Finnmarksvidda, men temperaturene vil være preget av store døgnvariasjoner.

Annonse: Fryser du i kulda? Kutt strømprisen her!

Gode skiforhold
- Dette er en vinterferie der alle kan oppleve vinterferien rett utenfor døra hjemme, uansett hvor en bor. Det er skiforhold overalt i hele landet.

Likevel er det skianleggene på sørlige deler av Østlandet som har fått mesteparten av snøen. Skianleggene på Vestlandet og i Midt-Norge har fått litt mindre snø enn normalt, og Grønnevet forteller at de vanlige snøhullene som Røldal, ikke har fått like mye snø som de pleier.

- Men det er gode muligheter for skiaktiviteter over absolutt hele landet. Samtlige sovende skiklubber har våknet til liv den vinteren, sier han.

Mest snø i vest
Vinterferien vil jevnt over få flere perioder med snø. Ifølge Grønnevet vil en dag med snøfall følges av to-tre dager med opphold, før en ny dag med snøfall igjen.

- Vestlandet vil nok kanskje få aller mest snø, men mot helgen er det mulighet for et nytt kraftig snøfall på Sør- og Østlandet, sier han, uten å kunne gå mer i detalj rundt dette.

Ikke langvarig solskinnsvær
Mandagens gråvær kan bli en gjenganger utover i vinterferien, men det blir også mulighet noen enkeltdager med sol, selv om de store solmengdene lar vente på seg.

- Onsdag blir det sol på Østlandet, men det blir ikke noe langvarig knallvær. Tirsdag kan bli brukbar på Sørlandet. Størst sjanse for sol denne uken er vel nord på Vestlandet og i Midt-Norge. Det er vel disse områdene som stikker av med det beste vinterferieværet, sier Grønnevet.

Solen vil varme nok til at det vil merkes stor forskjell, men det blir ikke snakk om noen påskestemning.

- Den er ikke så varm at man blir sittende i solveggen i t-skjorta. Da må vi vente en måned til.

Duket for «uteferie»
Kort oppsummert blir vinterferieværet denne uken kaldt, det blir litt snø, en god del skyer og forholdsvis rolige vindforhold. Det blir spesielt kaldt i begynnelsen av uken, mens det blir gradvis mindre kaldt utover uken. Grønnevet mener likevel at vinterferien ikke trenger bli en «inneferie».

- Det er all anledning til å komme seg ut og holde på med uteaktiviteter. Det gjelder bare å kle seg godt, sier han.

Og for de spesielt for de snøglade ligger det godt an til å bli en flott vinterferie, med snø overalt.

Grønnevet oppfordrer folk til å følge meg på værvarslet på sitt sted, siden det kan skje småvariasjoner i været fra dag til dag og fra sted til sted.

Kaldest i natt var Kautokeino med 38 minusgrader, mens Utsira fyr utenfor kysten av Stavanger, var mildest med minus 4 grader.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.