NA24.no

Kulden gir ekstrempriser

Foto: SERGEI ILNITSKY (EPA)
Sist oppdatert:
Denne vinteren har det vært store variasjoner i strømprisen.

Denne vinteren har det vært store variasjoner i strømprisen.

Snittprisen på kraftbørsen NordPool har steget til over én krone per kilowattime ved åtte tilfeller siden 2003.

Tre av disse tilfellene har skjedd den siste måneden.

De ekstreme prisene på strøm har slått hardt ut på forbrukerne. En kald desember medførte at forbruket av elektrisitet og brensel sesongjustert var 6,6 prosent høyere enn måneden før, melder Statistisk sentralbyrå. Samtidig håver kraftprodusentene inn.

Den 8. januar, da prisen sto på det høyeste, fikk produsentene av strømkraft en nettofortjeneste på over én milliard kroner på en og samme dag, melder svenske e24.se.

Vent deg høye strømpriser
Det ventes høye priser på strøm også utover vinteren. Det sier NordPool-sjef Erik Thrane til NA24.

- Markedet tror på høye priser fremover. På grunn av kuldeperioden er vannmagasinene tappet mer enn normalt. I tillegg til dette melder NVE om at om at det er mindre snø i fjellet enn normalt, sier Thrane. Han legger imidlertid til at vinteren ikke er over ennå, slik at det fortsatt kan snø mye i fjellet. Dette vil kunne fylle opp de viktige vannmagasinene til norsk kraftproduksjon, og legge en demper på strømprisen.

- Blir det mer vanlig med ekstrempriser på strøm?

- Det er vanskelig å svare på. Kombinasjonen av ekstremkulde, revisjon av den svenske kjernekraften og begrensningene i overføringskapasiteten har ført til den høye volatiliteten i vinter, sier Nordpool-sjef Erik Thrane til NA24.

Han sier videre at økt avhengighet av vindkraft, vil kunne øke volatiliteten.

Ny rekord
Denne vinteren har gitt ny rekordpris på strøm til norske forbrukere.

I midten av desember nådde spotprisen, resultatet av de salgsbudene produsentene har lagt inn og de kjøpsønskene som forbrukere, e-verk og andre som kjøper inn kraft over børsen har meldt, rekordhøye nivåer. Da kom prisen per kilowattime for store deler av markedet opp i hele 11,80 kroner.

Det var så høyt at enkelte deler av industrien rett og slett måtte legge ned produksjonen.

Les mer her: Strømsjokket stanset fabrikk

Dette ekstremnivået kommer neppe til å nås med det første.

Mandag ligger systemprisen på NordPool på 54,1 øre per kilowattime.

Ordforklaringer:
Bruk og produksjon av energi måles ofte i wattimer. Om du har en 40 watts lyspære tent i en time, bruker du 40 wattimer elektrisk kraft. Strømforbruket til en husstand måles gjerne i kilowattimer (kWh, tusen wattimer). Kraftforbruket i Norge måles i gigawattimer (GWh, milliarder wattimer) eller terawattimer (TWh, tusen milliarder wattimer). Joule er en annen måleenhet for energi. 1 kWh tilsvarer 3,6 mill. joule. (=3,6 MJ)

Kilde: Statistisk sentralbyrå

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere