*Nettavisen* Økonomi.

Kuling stanser hurtigrute-berging

Foto: (Scanpix)

Kraftig vind stanser evakueringen fra det grunnstøtte hurtigruteskipet «Nordkapp» i Antarktis.

31.01.07 15:36

Hurtigruteskipet, som er på cruise med 294 passasjerer og et mannskap på 76, gikk på grunn ved Deception Island i Antarktis tirsdag kveld. Kuling fra nordvest har stanset den planlagte overføringen av passasjerene til søsterskipet «Nordnorge». De to hurtigruteskipene ligger side ved side i Whalers Bay.

Dårlig vær

- Ut fra hensynet til passasjerene har vi besluttet å vente. Det er ingen kritisk situasjon. Passasjerene sitter nå og spiser frokost og har det fint, sier kommunikasjonsdirektør i Hurtigruten Group ASA, Hanne Kristiansen, til Nettavisen.

Hun opplyser at været skal løye utover dagen. Det er sommer i Antarktis, med lange lyse netter. Kristiansen vet ikke hvor lang tid det vil ta å overføre passasjerene fra det grunnstøtte skipet. Det vil bli brukt to lettbåter, som man normalt bruker til å ta passasjerene i land på steder der hurtigruteskipene ikke kan gå til kai.

- Det er 294 passasjerer og en del bagasje som skal over. Så det vil ta litt tid, sier Kristiansen.

Grunnstøtte

«Nordkapp» gikk på grunn tirsdag kveld, men har ikke så store skader at det tar inn vann. Skipet kom seg av grunn med egen hjelp. Et britisk marinefartøy med dykkere er på vei for å se på skadene. Det skal ha oppstått et hull i det ytre skroget

Skipet kan ikke fortsette seilasen til Ushuaia i Argentina uten følgeskip, opplyser Hurtigruten Group på sine nettsider. Dette er en seilas som normalt tar rundt 40 timer.

God stemning
Norske Terje Johansen er om bord i skipet. Han forteller til firda.no at det er god stemning om bord.

- Det har vært stor stemning, og til og med sang og dans, sier Johansen.

Se innslaget på TV 2 Sumo her

Han forteller videre at skipet rutinemessig først ble bikket litt over på siden, slik at den skadde siden fikk vende opp fra sjøen. Men skipet kom snart på rett kjøl igjen.

Skadene på skipet innebærer trolig «Nordkapp» må kansellere de tre siste seilingene i Antarktis denne sesongen, ifølge Hurtigruten Group.

Det er totalt 370 personer om bord, 294 passasjerer og 76 besetningsmedlemmer. 19 ulike nasjonaliteter er representert. Den største gruppen kommer fra USA og utgjør 113 personer. Blant passasjerene er det tre nordmenn, mens det er 15 nordmenn blant besetningsmedlemmene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.