NA24.no

Kull-Eldorado i Nordsjøen

Foto: Knut Falch (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Statoil tror det finnes mer enn 3000 milliarder tonn kull utenfor norskekysten.

Mistanken om enorme kullforekomster under oljen utenfor norskekysten fikk Statoil til å hyre inn fire studenter fra NTNU til å kartlegge området. Resultatet var overveldende. Et forsiktig anslag fra studentene viser at det er mer enn 3000 milliarder tonn kull utenfor Norge.

Verdens tilgjengelige kullreserver er av det britiske oljeselskapet BP tidligere anslått til cirka 900 milliarder tonn, skriver Geo Magasinet.

Den største forekomsten i NTNU-studentenes undersøkelse ligger under oljefeltene på Haltenbanken. Her er det nok energi til å forsyne både Norge og verden i hundrevis av år framover.

Statoil vil nå jobbe videre både med kartlegging og forskning for å finne ut hvordan denne energien kan utnyttes.

- Delvis informerer vi oljedirektoratet om våre funn, men vi vil også gjøre en del undersøkelser om hva som skal til for å utvinne forekomstene, sier energirådgiver i Statoil Ny Energi, Olav Kårstad, til TV 2 Nyhetene.

Bellona positive
Miljøorganisasjonen Bellona har stor tro på at det er mulig å utnytte kullresurssene på en miljøvennlig måte.

- Denne typen kullforekomster, som ikke er utvinnbare i dag, har et enormt potensiale, sier Frederic Hauge til TV 2 Nettavisen.

- Forurenser ikke kull mye?

- Jo, men i kullet er det metan, og hvis vi kan ta ut metanet og la de tunge komponentene bli igjen vil det egne seg godt til produksjon av hydrogen og kraft, for eksempel i brenselsceller, sier Hauge.

I fremtiden
- Det er en lang kamp, men det jeg ser er noe som kan bidra substansielt til å løse verdens energiproblemer uten å ta livet av oss med drivhuseffekten.

Men det vil trolig ennå gå mange år før man har teknologien klar, og før man vet hvordan energien kan hentes ut.

- Med fremtidig teknologi kan dette bli mulig, for eksempel tredve år frem i tid, sier Hauge.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere