Kulturminister Linda Hofstad Hellelands (H) jule-hilsen, om å være stolt over det norske, har fått mange til å heve et øyebryn.

- Dette er Tybring Gjedde, mer enn det er noen andre, sier sosiolog og rektor ved Høyskolen Kristiania, Trond Blindheim, til Nettavisen, som synes innlegget er pussig.

- Det er et merkelig innlegg, det griper ikke tak i det det kunne i debatten om det norske og det mulitkulturelle. Det er nesten som en liten hird-jente som skriver et leserinnlegg. Det er naivt og rart. Jeg tror det er mange som sperrer opp øynene når de leser det.

Brunost og Ibsen

Hofstad Hellelands Facebok-status starter med en oppramsing av mye av det som regnes som det norskeste av det norske.

- Vær stolt av det norske! Kvikk Lunsj og brunost. Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen. Dugnad og grøt. Generasjoner har skapt det typiske norske. Ord, holdninger og verdier. Leser vi Ibsen og de andre gamle klassikerne så kjenner vi igjen dette, starter hun med.

- Vi vil bevare det norske. Den norske kulturen. En kultur som oppfattes noe forskjellig fra person til person selvsagt. Men vi nordmenn kan ha en herlig selvtillit på å forsvare det norske, fortsetter hun, og skriver så at hun derfor er trist over mangelen på selvtillit for å ivareta norske tradisjoner.

Deilig er jorden

Det gjør hun ved å bruke saken om at en barneskole i Stavanger angivelig kuttet ut ordene i «Deilig er jorden», for å unngå å såre noen. Rektor ved skolen avviste at det var tilfelle.

- Så derfor forundrer det meg og gjør meg litt trist, når jeg leser at en skole i Stavanger ikke lar elevene synge "Deilig er Jorden" i redsel for å såre noen. For der ga rektor beskjed om at det kun skal nynnes til sangen. Jeg tror skolen skal være glad for at Nytt på Nytt har tatt Juleferie. For dette er bare komisk. At rektor snudde i tolvte time var klokt. For hvilket folk og land skal vi være om vi ikke skal ha selvtillit nok til å ta vare på våre gode norske tradisjoner?, skriver Hofstad Helleland.

LES mer her: Rektor avviser sensur av julesanger

Blindheim tror den saken er bakgrunn for ministerens innlegg.

- Det hun skriver om saken med skolen er ikke riktig, men det er kanskje den som har utløst at hun skriver dette. Det er ulikt Høyre, å spille så veldig på det nasjonale. Hva hun vil oppnå er uklart, det er litt overtramp, sier omdømmeeksperten til Nettavisen.

Han sier teksten er en absurditet, som blander sammen brunost og dugnad, med Ibsen.

- Ibsen er den dramatikeren som er spilt mest internasjonalt fordi problemstillingen går langt utover nasjonalitet. Kinesere og amerikanere kan kjenne seg igjen i det. Han er ikke så typisk norsk, problemstillingene han tar opp er temaer som peker ut over det nasjonale.

Delte

Også kommentarfeltet under ministerens innlegg gjenspeiler undring. Mens mange takker for fine ord, er enige og ønske om god jul, er det flere som undrer seg over Høyre-politikerens utspill.

- Er dette et Google-generert innlegg som prøver å inkorporere alle Listhaug og Hagen-triksene? Hadde håpet en kulturminister kunne formulere seg litt bedre enn dette. Pluss ikke formidle feilinformasjo, skriver en-

- Hva skjer egentlig med partiet jeg har stemt I 25 år? Dette er både flaut og smått vemmelig. Sitte der å spre løgn om en skole i en julehilsen???

- Dette er noe av det merkeligste jeg har lest fra en norsk kulturminister. Hva er poenget? Julefeiringa er forresten en tysk oppfinnelse. God natt og frohe weihnachte.

17. mai-tale

Kulturministeren har delt innlegget sammen med et bilde av seg selv ikledt bunad, foran juletreet. Også det synes Blindheim er vel mye.

- Hun spiller veldig på det nasjonale. Hadde det vært 17. mai, hadde det vært bedre plassert kontekstuelt, men nå blir det bare rart, sier han, og synes teksten består av mange selvfølgeligheter, uten et klart budskap.

- Politikere som er i den posisjon at man er blitt statsråd, har spin-doktorer som skriver slikt for seg. Men dette er åpenbart noen hun har skrevet selv, jeg kan ikke tenke meg at en kommunikasjonsrådgiver har vært innom denne teksten.

- Stolt

Nettavisen har vært i kontakt med Kulturdepartementet, blant annet for å få hennes kommentar til alle de som har reagert på kulturministerens omtale av saken med barneskolen og "Deililg er jorden".

Hofstad Helleland svarer at kulturarven vår blir kanskje ekstra synlig i julen.

- Julen bringer med seg tradisjoner og skikker som vi gjentar år etter år. Selv om mange av dem er hentet fra andre deler av Europa har vi gjennom generasjoner gjort dem til våre. Jeg er stolt av våre norske tradisjoner og verdier, og ønsket å formidle det til mine Facebook-følgere.

Her er hele teksten til Hofstad Helleland:

"Vær stolt av det norske!
Kvikk Lunsj og brunost. Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen. Dugnad og grøt. Generasjoner har skapt det typiske norske. Ord, holdninger og verdier. Leser vi Ibsen og de andre gamle klassikerne så kjenner vi igjen dette. Det er for eksempel ikke tilfeldig at vi ikke klarte å skape nok entusiasme for IOC som medarrangør for nye Olympiske Leker i Oslo. Vi har alltid vært litt skeptisk til å bli ”bestemt over”.

Vi er litt skeptisk til hovedstaden vår også. Vi har et litt ambivalent forhold til Oslo. Vi elsker å besøke Oslo og i utlandet skryter vi av hovedstaden vår ved sjøen hvor du kan gå på ski rett ut fra der du bor. Men Oslo er også symbolet på de som ”bestemmer”, stedet hvor eliten bor.

Vi liker at bestemmelser er kortreist. Brüssel er altfor langt unna. Oslo også for så vidt. I mange bygder er kommunesenteret i nabobygda også for langt unna…. Men dette er Norge. Dette skaper identitet. Dette skaper entusiasme for å bevare identiteten.

Vi vil bevare det norske. Den norske kulturen. En kultur som oppfattes noe forskjellig fra person til person selvsagt. Men vi nordmenn kan ha en herlig selvtillit på å forsvare det norske. Spesielt på en restaurant i Syden i en diskusjon med en svenske. Og ikke minst i jula da vi drar fram tradisjoner som vi har lært av våre foreldre og besteforeldre. Mat, pynt, juletre, grøt med mandel og kålerabistappe som selvsagt skal lages akkurat slik bestemor gjorde det.

Så derfor forundrer det meg og gjør meg litt trist, når jeg leser at en skole i Stavanger ikke lar elevene synge Deilig er Jorden i redsel for å såre noen. For der ga rektor beskjed om at det kun skal nynnes til sangen. Jeg tror skolen skal være glad for at Nytt på Nytt har tatt Juleferie. For dette er bare komisk. At rektor snudde i tolvte time var klokt.

For hvilket folk og land skal vi være om vi ikke skal ha selvtillit nok til å ta vare på våre gode norske tradisjoner?

Jeg tror mange av oss opplever at jula bringer oss nærmere til den kirken mange av oss tilhører.
Julesangene, juleevangeliet, julegudstjeneste og kirkeklokker som kimer julen inn, er kjære og viktige tradisjoner for veldig mange av oss. Vi våger å være tydeligere om vår kristne tro og tradisjon når det er jul enn ellers. Det synes jeg er bra. Vi kan tåle å bli mye tydeligere ellers i årets også. For toleranse er ikke det samme som utydelighet. Tvert om. Den som er tydelig og trygg i sin egen tro og tradisjon kan med større raushet møte dem som tror annerledes, med respekt og åpenhet. Å opptre nøytralt for å ikke tråkke noen på tærne er kanskje det skumleste vi kan gjøre.

Vi må tro på våre verdier. Være stolte av de. Og med selvtillit vise frem den norske kulturarven som generasjoner før oss har bygd opp. Å opptre nøytralt er også et valg. Vært stolt av det norske. God jul!"

HTML EMBED
embedNAvideo("fxKC6g4IzdvFh7dVME-UTg", false)