Til tross for at flyselskapet Norwegian i mars varslet prisøkning på flyreiser etter 1. april for å kompensere for flyseteavgiften som var planlagt innført fra denne datoen, setter de nå opp prisene på allerede bestilte reiser.

Flyselskapet har sendt ut et brev til kunder som har betalt for reiser før flyseteavgiften ble innført, og krever inn avgiften for allerede bestilte billetter med reisetidspunkt fra og med 1. juni.

Les også: NHO klager flypassasjeravgiften inn til ESA

Flere rasende kunder som har mottatt Norwegian-brevet, har nå kontaktet flyselskapet på deres Facebook-side.

– Dere er ikke lite frekke

– Hei Norwegian! Lasse Sandaker-Nielsen uttalte for tre måneder siden til Nettavisen at Norwegian hadde justert sine billettpriser for å ta høyde for den foreslåtte flypassasjeravgiften. Hvordan kan dere nå påstå at dere må innkreve denne avgiften en gang til? spør en Facebook-bruker.

Dette er langt ifra den eneste reaksjonen på prisøkningen fra flyselskapet.

– Dere er ikke lite frekke. Kreve inn ekstrapenger for en tur-retur reise jeg kjøpte for over én måned siden, kommenterer en kunde.

Mange stiller også spørsmål ved hvorvidt flyselskapet har anledning til å belaste kredittkortet som ble brukt til å betale reisen med flyseteavgiften.

Mener selskapet ikke svarer

Flyselskapet forsøker å svare på kritikken som hagler:

«Vi har ikke lagt til noen passasjeravgift. Men våre priser justeres etter tilbud, etterspørsel og markedet generelt».

Under dette svaret fra flyselskapet reageres det på at Norwegian ikke svarer på det som var spørsmålet.

– Dere svarer ikke på spørsmålet: Hvorfor dere først skrur opp prisene for å ta høyde for avgiften (dvs. implisitt innkreve avgiftene på forhånd), for så å innkreve den en gang til når den faktisk kommer, skriver en.

– Det er ingen tvil om at Norwegian må betale denne avgiften. Spørsmålet er hvorfor jeg som reisende nå må betale denne avgiften flere ganger? spør en annen.

Har ikke tatt betalt for avgift

Overfor Nettavisen avviser Norwegian at de har tatt betalt for flyseteavgiften i flere runder.

– La det være helt klart: Vi har aldri tatt betalt for en avgift som ikke har vært innført, men justert prisene i henhold til tilbud og etterspørsel fra markedet generelt, sier Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Han understreker at flyselskapet skulle gjerne vært denne avgiften foruten.

– Men Stortinget har dessverre vedtatt at den skal innføres og da må innkreve disse pengene på vegne av staten, fortsetter han.

Les brevet fra Norwegian til kundene her:

«Kjære kunde, Norske myndigheter har med virkning fra 1. juni innført en avgift på 80 kroner for alle som reiser fra en norsk flyplass. Innenlands i Norge tilkommer også merverdiavgift på 8 kroner. Det er gjort unntak fra Svalbard og barn under to år.

Les vedtaket her.

Norwegian beklager på det sterkeste denne avgiften som vi er nødt til å kreve inn fra våre passasjerer på vegne av den norske staten. Pengene går rett i den norske statskassen og ikke til Norwegian. Myndighetene har gitt avgiften tilbakevirkende kraft ved at den også gjelder for allerede bestilte billetter hvor reisetidspunktet er fra og med 1. juni, og vi må derfor innkreve avgiften for disse reisene.

For å gjøre dette enklest mulig for alle parter ser vi oss nødt til å belaste samme betalingsmiddelet du brukte for å betale din Norwegian-reise.

Transaksjonen vil bli gjennomført i løpet av kort tid.

En samlet flybransje har jobbet hardt for å unngå at denne avgiften ble innført, og vi må igjen beklage på det sterkeste de ulempene dette måtte medføre for deg som reisende.

Med vennlig hilsen, Norwegian»

Les også: SAS vurderer å flytte ruter på grunn av flyavgiften

Les også: Erna Solberg: – 88 kroner ikke nok for å felle Ryanair på Rygge