NA24.no

Foto: ADAM IHSE

Kundesvikt for Saab

Sist oppdatert:
Kundene skyr Saab etter uroen rundt selskapet den siste tiden.

Turbulensen rundt Saab har fått dramatiske følger for den hardt prøvede bilprodusenten i Sverige.

NA24 - din næringslivsavis

- Ordreinngangen har de siste ukene sunket med rundt 50 prosent, sier saabsjef Jan Åke Jonsson til det svenske nyhetsbyrået TT.

Da beskjeden om at Saab måtte restruktureres for å unngå å bli lagt ned kom den 17. februar, fikk det en umiddelbar effekt for salget. Saab-eier GM har gitt klar beskjed om at selskapet vil kvitte seg med Saab og stille selskapet på egne ben. Jonsson gir uroen skylden for tilbakeslaget.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Vil gå i orden
Jonsson tror fortsatt at ting kommer til å gå i orden for Saab.

- Vår plan er å ferdigstille 9-5, 9-4 X og utvikle en ny 9-3. Alt utenom 9-4 X skal vi bygge i Trollhättan, noe som innebærer at vi trenger de ansatte som er, og trenger flere folk, sier Jonsson.

Men det er ett stort men. Restruktureringsplanen til Jonsson er ikke finansiert, og det må selskapet få på plass.

- Den 20. mai må rekonstruksjonen være ferdig. Enten må vi da søke om en forlengning, ha en løsning klar, eller gå konkurs, sier Jonsson til nyhetsbyrået.

Bilsalget stuper
På spørsmål om det ikke er GM selv som burde selge sitt datterselskap, og ikke at Saab selv må ut å lete etter kjøpere svarer Jonsson at så lenge selskapet selv driver prosessen, gir det Saab innflytelse.

NA24 har ikke lyktes å få tak i administrerende direktør for GM i Norge, Petter Smeby, som for tiden er på bilmessen i Genève.

Statistikken over bilsalget i Norge ble publisert i dag. Det viste en nedgang i nybilsalget på hele 40,5 prosent. Men statistikken omfatter bare de ti største merkene i Norge, og Saab er derfor ikke omfattet av statistikken.

Les mer her: Bråstopp for bilsalget

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere