*Nettavisen* Økonomi.

Kunne ha kuttet renten - svarte med å sette den opp

Foto: Sørbø, Krister

Hvis DnB dropper utbyttet, kan de sette ned renten i stedet. - Renteøkningen er moralsk forkastelig.

23.03.13 11:45

Regjeringen pålegger nå bankene å styrke egenkapitalen fra 8 til maksimalt 12 prosent.

Det skal skje trappevis med et krav på ni prosent til sommeren, noe bankene allerede oppfyller, ifølge Finansdepartementet

Grådigheten hos bankene har nådd nye høyder

Dermed er de siste renteøkningene til DnB og de andre storbankene unødvendige, og det er ikke sikkert det i det hele tatt blir nødvendig å sette opp renten for å øke inntektene i årene som kommer heller.

Det betyr at i stedet for å sette opp renten med 0,3 prosentpoeng, som DnB nylig varslet, kunne de faktisk ha kuttet renten med vel det samme.

– Det virker som at grådigheten hos bankene har nådd nye høyder. Som aktør i finansmarkedet gleder det meg selvfølgelig, men sett fra sidelinjen er det moralsk forkastelig overfor den oppvoksende generasjon som prøver å etablere seg i boligmarkedet, sier Jan Petter Sissener til Nettavisen NA24.

– Marginene til bankene overfor boligkunder er vanvittige. og har aldri vært høyere. Å tilpasse seg ett nytt regulatorisk regime er et eierproblem og man burde ikke dytte byrden over på kundene med noen ukers varsel lenge før reglene er trådd i kraft, fortsetter investoren.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver (Side2)

Med rundt 600 milliarder kroner i utlån til bolig vil den siste renteøkningen gi banken vel 1,8 milliarder kroner mer i inntjening. Men samtidig er det foreslått at banken skal betale ut over 3,4 milliarder kroner i utbytte for fjoråret.

Konkurransen fungerer ikke

Så dersom aksjonærene i DnB, der staten er desidert største eier med vel 40 prosent, velger å stemme mot utbytteforslaget for å styrke soliditeten kan faktisk banken kutte utlånsrenten med 0,6 prosentpoeng og være like solid.

De som tar regningen da er aksjonærene, som sier nei takk til milliardutbytte, mot at kundene får billigere lån.

– Som aksjonær liker jeg ikke resonnementet ditt, men det er helt riktig. Rent soliditetsmessig kunne DnB droppet utbytte og heller satt ned renten med 0,3 prosent og banken hadde vært like solid, sier Sissener.

– At nesten samtlige banker kan sette opp rentene samtidig og det ikke får noen konsekvenser, viser at konkurransen innen banknæringen ikke fungerer. Det er altfor dyrt å starte bank i dag slik at konkurransen kan skjerpes, sier investoren.

– Det kan virke som dette er et forsøk på å regulere boligmarkedet – men som sådan fungerer den ikke. Det eneste som virker er å bygge flere boliger, avslutter han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tommy H. Brakstad

Finansminister Sigbjørn Johnsen mener også at renteøkningen er unødvendig.

– Gjennom 2012 har bankene bygd opp mye egenkapital, med mindre enn dagens marginer, sier Johnsen til Nettavisen NA24.

– Så det du egentlig sier, er at den renteoppgangen på 0,3 prosent som nesten alle bankene har gjennomført, er helt unødvendig? De skyver regjeringen foran dere for å tjene enda mer penger. Det er det du sier, ikke sant?

– Det jeg har reagert på, er at jeg er overrasket over den begrunnelsen de brukte, et regelverk de ikke kjente til, sier Johnsen.

Ingen konklusjon

– Men det er riktig den konklusjonen jeg kommer med nå?

– Jeg trekker ingen konklusjon, men jeg bare viser til at de faktisk i løpet av 2012 har klart å legge ett prosentpoeng i snitt til sin egenkapital med de vilkår de har i dag, sier Johnsen.

DnB på sin side mener at de har fått klar instruks om å øke kapitalen, og peker på brev fra Finanstilsynet:

«Finanstilsynet legger til grunn at DnB-konsernet pr. 31.12.2012 oppnår en ren kjernekapitaldekning på minimum 10,0 prosent og er posisjonert for å styrke kapitalen ytterligere i 2013. Etter Finanstilsynets vurdering er det nødvendig med en vesentlig styrking av kapitalen videre fremover. Finanstilsynet anser det som viktig at DnB viser at dette har svært høy prioritet.»

Bankene som regnes som spesielt viktige, som DnB, må i gjennomsnitt øke kjernekapitaldekningen med snaut to prosentpoeng innen sommeren 2016.

Det har ikke lyktes Nettavisen NA24 å få konakt med DnB fredag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag