NA24.no

Kunne hentet 50 milliarder

Sist oppdatert:
Kommunene sitter igjen med lommerusk i forhold til hva de kunne fått.

Skattedebatten raser videre. Det siste er at NHO vil bytte formuesskatt mot eiendomsskatt.

NA24 - din næringslivsavis

I 2006 mottok norske kommuner nærmere fem milliarder kroner i eiendomsskatt.

Tror Finansdepartementet ville tatt skatten
Beregninger utført av økonomiprofessor Lars-Erik Borge ved NTNU viser at kommunene kunne tatt inn nærmere 50 milliarder i skatteinntekt årlig.

- Med BNP-tall for 2006 blir anslaget 47 milliarder, og for 2007 vil det nærme seg 50 milliarder. Beregningene skiller ikke mellom boligeiendom og annen eiendom, men det er grunn til å tro at størstedelen vil falle på boligeiendommer, forklarer han til NA24.

Økonomiprofessor Borges anslag er basert på at eiendomsskatten utgjør opp mot tre prosent av BNP. Det er med andre ord 45 milliarder mer enn de 5 milliardene som kommunene får inn i dag. Det kunne vært et kjærkomment tilskudd til slunkne kommuneøkonomier.

- Ja, teoretisk betraktet kunne det vært det. Men det er ingen nyhet for kommunene. Det er et politisk valg som tas i hver eneste kommune. Jeg tror ikke det skal så veldig stor fantasi for å tenke seg at dersom vi hadde fått allmenn eiendomsskatt ville Finansdepartementet betraktet det som en del av rammetilskuddet, og vi ser ikke bort fra at Finansdepartementet ville ha kuttet like mye fra tilskuddet, sier Odd Arild Kvaløy politisk nestleder i Kommunenes Sentralforbund til NA24.

Mener NHO blander kortene
Han mener det er like mange kommuner som meninger om eiendomsskattspørsmålet. Likevel har stadig flere av de norske kommunene innført eiendomsskatt. I 2007 hadde over 65 prosent av kommunene en eller annen form for eiendomsskatt og til sammen fikk dermed de 284 kommunene nesten fem milliarder ekstra i kommunepotten.

Til sammenligning er dagens formuesskatt på rundt 10 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

- Det er feilspor og en avsporing å blande eiendomsskatt med boligskatt. Eiendomsskatten er en kommunal og frivillig skatt, og det mener vi at den skal være. At NHO vil bytte eiendomsskatt med formuesskatt må bety NHO mener at eiendomsskatten skal bli allmenn og ikke frivillig. Vi er ikke enige i det, sier Kvaløy, som bor i Stavanger kommune.

- Viktig lokalsak
Stavanger kommune fikk inn 142,4 millioner kroner i eiendomsskatt i 2006.

- Eiendomsskatt er en viktig del av lokaldemokratiet. Stavanger, som er en Høyrestyrt kommune, har hatt eiendomsskatt i alle år, mens i nabokommunen Sandnes, som også i stor grad er Høyrestyrt, har de ikke innført eiendomsskatt. Det er en viktig del av lokalvalgkampen og hvis vi får det som vi vil fortsetter det slik, sier Kvaløy.

Økonomiprofessor Borge vil ha allmenn eiendomsskatt, men ikke statlig.

- Det er fornuftig å innføre allmenn eiendomsskatt for å vri beskatningen mot immobile objekter. En allmenn eiendomsskatt bør være kommunal og kommunene må ha frihet til å påvirke skattesatsen. Eiendomsskatten er den skatt som er best egnet for lokal beskatning og bør ikke overtas av staten, forteller Borge til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere