Kunne tidoble tomteverdien

Foto: Emil Weatherhead Breistein (Bergensavisen)

Høyre-politikeren Jan Sverre Stray var i flere møter med byrådspolitikere, sammen med de medsiktede i korrupsjonssaken.

14.10.13 09:40

Temaet for alle møtene var en tomt på om lag 65 mål nord i Åsane.

BA kan også avsløre at de to medsiktede kjøpte rettighetene til den for en billig penge i 2006. Da hadde politikerne i Bergen avsatt tomten og området rundt til et formål det er svært vanskelig å utvikle og tjene penger på.

Artikkelen er levert av Bergensavisen

Vil omregulere
De to forretningsmennene ønsket da - som nå, ettersom saken fremdeles ikke er avgjort – å gjøre penger på tomteområdet sitt ved å få den, eller mer presist deler av den, omregulert til et helt annet formål.

BA vet også at det i juni i fjor sommer var et møte. Her var byråd Filip Rygg (KrF) til stede. Utpå høsten var de i to så møter med byråd Gunnar Bakke (Frp). Stray var til stede under begge møtene, for å tale og å støtte de to forretningsmennenes sak.

Det skal, ifølge politiet, ha vært i fjor høst at de to forretningsmennene overførte penger til Stray – da som et sponsorbidrag til Vennebyen, som Stray er medeier i og tidligere var direktør for.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Nikita Solenov

Sponset 100.000
Bergens Tidende skriver melder at det skal ha vært et sponsorat på 100.000 kroner som fikk politiet til å fatte interesse.

Et lite tomteselskap, som eies av de to korrupsjonssiktede, skal ha sponset Vennebyen-showet med 100.000 kroner. Politiet mener sponsingen kan ha vært fiktiv, ettersom selskapet bare skal ha hatt en omsetning på 200.000 kroner i fjor, skriver BT.

BA vet også at en av politiets teorier, er at betalingen fra forretningsmennene ikke var sponsing, men betaling for å få hjelp av bystyremedlem Stray i en reguleringssak de to har gående for en tomt de eier i Åsane.

BT har laget en oversikt over hva det lille tomteselskapet faktisk består av: Tre leiligheter i Bergen sentrum, samt noen tomter i bergensområdet.

Tomten sentral i saken
Blant dem er tomten i Åsane. De to forretningsmennene ville ha hjelp til å omregulere tomten, slik at den skulle få større verdi.

Foto: Olav Sundvor

Det har hele tiden vært svært store summer på spill. For hver krone de ga for den regulerte tomten, vil de kunne få ti kroner tilbake ved en eventull omregulering i kommunen.

Regulert for næring vil tomten i sin helhet være verdt over 60 millioner kroner, i motsetning til dagens verdi med dagens regulering som er rundt 6 millioner kroner.

Får de to korrupsjonssiktede forretningsmennene, hypotetisk sett, halvparten av tomten løst ut til næring, vil de kunne tjene om lag 30 millioner kroner.

Ingen kommentar
Filip Rygg sier til BA at han ikke vil kommentere opplysningene, ettersom saken er under etterforskning.

Gunnar Bakke svarer at han vil gi all informasjon han har til politiet, ikke til media.

I februar i år kunne Rygg imidlertid melde til bystyrets byggekomité at tomteområdet det er snakk om, sammen med en rekke andre nærliggende områder, skal opp til ny vurdering.

Nesten alle grunneierne, inkludert de to siktede forretningsmennene, har gått sammen med kommunen for å lage en ny reguleringsplan som skal erstatte alle de gamle reguleringsplanene, som til dels er av kryssende art.

Foto: Vidar Langeland

Det er firmaet Sweco som skal ta seg av arbeidet med reguleringsplanen. Det er ennå ikke meldt oppstart på planen, og etter det BA forstår diskuteres fremdeles premissene for den, og hvem som skal betale hvor mye for den.

- Helt vanlig
Jan Sverre Stray meldte overgang til Høyre fra KrF i 2010. Samme år tapte han kampen om ledervervet i lokallaget i Bergen. Siden valget i 2011, der han kom inn for Høyre, kom han inn i helsekomiteen.

Det beskrives fra kilder i bystyret som uvanlig at en bystyrepolitiker involverer seg sterkt i en sak som angår et helt annet fagfelt enn det vedkommende er utpekt til å sysle med.

- Det er enda mer uvanlig når det gjøres på vegne av andre, sier en politiker til BA.

Politiet mener politikeren skal ha mottatt penger for å påvirke prosesser i Bergen kommune.

BA fikk ikke tak i advokaten til Jan Sverre Stray i går kveld, heller ikke advokat Einar Drægebø som representerer en av forretningsmennene, eller politiadvokat Ole Bjørn Mevatne.

Stray har gjennom sin advokat på det sterkeste hevdet sin uskyld.

- Pengeoverføringen er helt uproblematisk, og har ingen ting med prosesser i kommunen å gjøre, har hans forsvarer Rolf Knudsen tidligere sagt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag