*Nettavisen* Økonomi.

Kunne vært en av verdens rikeste

Foto: (Scanpix / Wikimedia Commons)

I stedet fikk han 9000 kroner i det som trolig er tidenes verste handel.

15.05.10 10:46

Du har neppe hørt om Ronald Wayne. Du har muligens hørt om Steve Wozniak. Du har helt sikkert hørt om Steve Jobs.

Det var disse tre som i 1976 startet selskapet Apple Computer. Steve Jobs er i dag selskapets ansikt utdad og er god for milliarder av dollar i Apple-aksjer. Wozniak trappet ned jobbingen i Apple etter å ha blitt skadet i et flykrasj, men kom likevel godt ut av det økonomisk.

Eide 10 prosent
Ronald Wayne (75) fikk 10 prosent av Apples aksjer da selskapet ble etablert 1. april 1976. De to andre hadde 45 prosent hver. Wayne skrev den første aksjonæravtalen og designet den første versjonen av Apples logo.

Men Wayne fikk kalde føtter og solgte seg ut igjen bare to uker senere for 1500 dollar - eller rundt 9000 kroner.

I dag ville denne aksjeposten hatt en verdi på 23 milliarder dollar, eller rundt 140 milliarder kroner.

Wayne var bekymret for at han kunne havne i gjeld igjen etter at en mislykket oppstart noen år tidligere hadde ført ham ut i et økonomisk uføre. Han ble nervøs etter at Jobs hadde solgt hundre datamaskiner til en kunde Wayne var veldig skeptisk til, samtidig som Jobs hadde lånt penger for å kjøpe inn deler.

- For gammel
Han var også en god del eldre enn de to andre Apple-grunderne.

- Jeg var for gammel, de to var som tornadoer, og det var som å holde en tiger i halen. Jeg kunne ikke holde følge med gutta, sa Wayne nylig til den britiske avisen Daily Telegraph.

Blant verdens rikeste
I dag lever Wayne i delstaten Nevada av sin offentlige pensjon, i et hus verdt rundt en million kroner.

- Ville jeg likt å være rik? Alle ville likt å være rike, men jeg kunne ikke holde følge med dem. Jeg ville vært rik, men jeg ville vært den rikeste mannen på kirkegården, er Waynes oppsummering.

Og rik ville han blitt. Dersom Wayne ikke hadde solgt aksjene sine, ville aksjenposten på 10 prosent i dag hatt en verdi på 23 milliarder dollar, en avkastning på over 15 millioner prosent.

Dette ville kvalifisert ham til en delt 11. plass på magasinet Forbes' liste over verdens rikeste, en plassering han ville delt med IKEA-gründer Ingvar Kamprad og familie.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.