*Nettavisen* Økonomi.

Kutt skatten - sjekk konetriks

Småbedriftsøkonom Ellen Dokk Holm i DNB. Foto: DNB.

Smart triks for å spare skatt. Kona er nøkkelen.

26.04.12 21:32

Selvstendig næringsdrivende som betaler toppskatt kan dele bedriftens overskudd med ektefellen og dermed redusere skatten.

- Dette er det viktig at de som driver enkeltpersonforetak er obs på nå før selvangivelsen og selskapsoppgaven skal leveres på papir innen 30.april eller elektronisk innen 31. mai, sier småbedriftsøkonom i DNB Ellen Dokk Holm.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Fullt lovlig
Hun presiserer at dette er en fullt lovlig løsning forutsatt at ektefellen har utført arbeid for foretaket.

- Overfører du deler av virksomhetens overskudd til ektefellen oppnår du både redusert skatt og at vedkommende får pensjonspoeng. Sistenevnte vil være spesielt verdifullt for ektefeller som kanskje er hjemme med barna når de ikke hjelper til i virksomheten og ikke har annet lønnet arbeid, mener Dokk Holm.

Fire skarpskodde advokater fra KPMG gir gratis skatteråd til NA24s lesere fredag.
Send inn ditt skattespørsmål nå i nettreffskjemaet nederst på denne siden.

Deling av overskuddet
Skattemyndighetene åpner for denne muligheten fordi bedriften til en selvstendig næringsdrivende anses som ”felles bedrift” når man er gift, er registrert partner eller meldepliktig samboer, selv om den i sin helhet eies av den ene parten. Dette gjelder også dersom bedriften eies av begge i fellesskap.

Når man skal fordele overskuddet, må man vurdere begges arbeidsinnsats i bedriften, og det skal tas hensyn til både kvalitet og omfang av arbeidet.

- Har begge ektefellenes innsats i bedriften vært nokså lik, kan det være riktig å fordele overskuddet likt. Har den andre ektefellen bare utført "uselvstendig eller underordnet arbeid", kan vedkommendes del av overskuddet ikke settes høyere enn hva det ville kostet å ansette en utenforstående til å utføre arbeidet. Dette betyr at dersom den andre ektefellen utfører arbeid på linje med en ansatt, er det naturlig at fordelingen av overskuddet er mest mulig likt lønnsnivået for en ansatt i tilsvarende stilling.

Fakta om løsningen:
I Næringsoppgave 1 for næringsdrivende, på side 4, i postene 0401 - 0403, skriver man inn hvor mye du og din ektefelle, meldepliktig samboer eller registrert partner skal ha av overskuddet for 2011.

Er man vanlige samboere kan man ikke fordele overskuddet. Ønsker man å betale lønn til en samboer (og andre), inntrer vanlige arbeidsgiverplikter.

Man skulle kanskje tro at når man kan fordele overskuddet, er det også mulighet for å fordele et eventuelt underskudd. Det er ikke mulig, hele underskuddet skal føres på eier av bedriften.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag