NA24.no

Kutt tannlegeregningen med motorsag

(Thinkstock.com)
Sist oppdatert:
Enorme prisforskjeller på tannleger i alle norske fylker. Se hvor mye du kan kutte regningen med.

Tirsdag sto tannlege Thorbjørn Berger i Spydeberg i Østfold, frem med steinhard kritikk mot tannleger han mener tar alt for godt betalt for sine tjenester.

- Mange tannleger opererer med priser som er på grensen til ran, sa Berger til Smaalenenes Avis.

55-åringen har vært tannlege i over 30 år. Han mener at tannlegebransjen i stadig økende grad tar for høye priser.

Les mer i saken: - Det er på grensen til ran.

- Jeg bruker en viss tid på å legge en fylling, men jeg bruker ikke tre ganger så lang tid på tre. Derfor tar jeg heller ikke tre ganger så mye betalt. Pasienten skal ha igjen for at tannlegen jobber effektivt, sier Berger.

Plikter å oppgi pris
Nettavisen NA24 har sett nærmere på tannlegepriser i alle norske fylker på bakgrunn av tall fra hvakostertannlegen.no.

Nettstedet eies og drives av Forbrukerrådet. Det er norske tannleger selv som rapporterer inn sine priser til nettstedet. Tannlegene har opplysningsplikt og eventuelle brudd på denne kan føre til overtredelsesgebyr eller en tvangsmulkt etter markedsføringsloven.

Priser innhentet i mai 2013 viser overraskende store prisforskjeller på tannleger både på landsbasis, innen samme fylke og innen samme kommune.

Pris for undersøkelse varierer med 600 prosent
For en enkel undersøkelse med to røntgenbilder varierer prisen fra 250 kroner hos en i Fredrikstad, til hele 1.500 kroner hos et tannlegekontor i Vadsø i Finnmark. Forskjellen på 1.250 kroner tilsvarer en prisdifferanse på 600 prosent.

Som figuren under viser ligger gjennomsnittsprisen på mellom 642 kroner (snittpris hos tannleger i Akershus) til 790 kroner (snittpris hos tannleger i Sogn og Fjordane).

Tannrens - fra 75 kroner til 1.200 kroner
Etter en innledende undersøkelse er det nærliggende å få utført en tannrens. Og her avslører hvakostertannlegen.no enda større prisforskjeller. En tannlege i Asker utfører tannrens for skarve 75 kroner. En tannlege på Straume utenfor Bergen tar 1.200 kroner for en tannrens. Prisforskjellen på 1.125 kroner utgjør en differanse på 1.600 prosent - eller 16-gangeren.

Gjennomsnittsprisen for en tannrens ligger på mellom 300 kroner (snittpris hos tannleger i Buskerud) til 439 kroner som er snittprisen hos tannleger i Oslo.

Et hull: fra 300 til 1.600 kroner
Har du et lite hull og tannlegen må fylle hullet er det også store prisforskjeller å spore. Landets billigste tilbud for en liten fylling finner vi hos en tannlege på Raufoss og et tannlegekontor i Narvik. Begge tilbyr tjenesten for 300 kroner. Dyrest er det allerede nevnte tannlegekontoret på Straume utenfor Bergen. Her er listeprisen på én fylling 1.600 kroner.

Gjemmsnittprisen for en fylling varierer fra 591 kroner (snittpris for tannleger i Østfold) til 761 kroner (snittpris hos tannleger i Troms fylke).

På tilsvarende måte som over lar hvakostertannlegen.no deg sjekke priser på mer omfattende behandling som flere fyllinger, rotfylling,
trekking av tenner, kroner og implantater med mere. Velg behandlingstype og sjekk prisene her.

- Det koster å gå til tannlegen. Å få oversikt over hvordan prisene er sammenlignet med gjennomsnittet, er nyttig når man ser etter ny tannlege eller vurderer den man allerede har. Åpenhet rundt prisene er med på å skape bedre konkurranse i et marked det tidligere har vært vanskelig å orientere seg i. Forbrukerne skal kunne ta gode, informerte valg. Hvakostertannlegen er et ypperlig hjelpemiddel til akkurat dette, sier direktør i Forbrukerrådet Randi Flesland.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere