NA24.no

Kutter boligprisen 27 prosent

Sist oppdatert:
Professor spår opptil 30 prosent boligprisfall. Her kuttes prisene «i skjul».

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Debatten om hvor boligprisene skal videre går for fulle mugger i norsk presse om dagen.

NA24 - din næringslivsavis

Optimister og pessimister overdøver hverandre fra den ene dagen til den andre, og det er ikke godt for en stakkars leser å vite hvem man skal tro på. Sist ute med glasskulen var økonomiprofessor Ola Grytten, som mandag spådde boligprisene ned opptil 30 prosent.

Det som i hvert fall er hevet over enhver tvil, noe alle ekspertene er enige om, er at boligmarkedet ikke er like hett som det var i glanstiden vi har lagt bak oss.

Ut med megler'n
Over 250 boliger i landet reklamerer nå med «ny pris» i salgsprospektene på finn.no. I tillegg kommer de som setter ned prisen i «det skjulte».

For eksempel har fire nye rekkehus langs Nordstrandveien i Oslo ligget til salgs siden november i fjor, uten at de har funnet en eneste ny eier.

Nå har BOA eiendomsmegling overtatt salgsoppdraget fra DnBNOR for å få fart på sakene.

Det første de har gjort er å kutte prisen ganske så drastisk. Da boligene ble lagt ut for salg i november, var det med en verditakst på 4,1 millioner kroner per enhet. Prislappen ble først satt rett under fire, før den ble kuttet gradvis ettersom tiden gikk. Sist var prisantydningen 3, 490 millioner.

For over fire til under tre
Det skal sies at boligene ikke ligger på «beste» Nordstrand, men nærmere avkjørselen til Nordstrand fra E6'en, også omtalt som Skullerudkrysset. Da det siste kuttet heller ikke hjalp, ble boligene tatt av markedet. Nå kliner BOA eiendomsmegling til med nytt salgsfremstøt, og det med en langt mildere takst: 3,1 millioner kroner, eller én million mindre enn det boligene ble taksert til for et halvt år siden.

Prisantydnigen er satt enda lavere: 2.999.000. Det tilsvarer en kutt i prisen på 27 prosent sammenlignet med opprinnelig takst.

Men disse boligene er ikke alene om å få lavere pris: Nylig ble en enebolig fem minutter unna, nærmere bestemt på Abildsø i Oslo, solgt for 2,6 millioner. Dette huset hadde også opprinnelig en verditakst på 4,1 millioner, fra mai 2007. Et år senere ble taksten redusert til tre millioner, samtidig som Terra Eiendomsmegling ble byttet ut til fordel for DnBNOR. Rabatten fra første takst ble altså omsider på 1,5 millioner.

Håper på andre boller
Nå håper daglig leder Odd Eindar Kaase i Boa Eiendomsmegling, selskapet som selger Nordstrands-rekkehusene, at det blir andre boller på visningene fremover.

- Hvorfor så drastisk kutt?

- En naturlig årsak er at taksten fra før jul åpenbart var for høy. Det var ikke noe særlig respons å snakke om, og rutinemessig velger vi alltid å kjøre ny takst når vi overtar et oppdrag. Den gamle var nok betydelig for høy, sier han til NA24.

Kaase sier han er spent på hvordan kjøpere vil motta den nye prisen, men han velger å ikke ha skyhøye forhåpninger til dagens marked.

- Hadde det blitt blitt lagt ut samme periode i fjor kan man nesten garantert si at det hadde gått mye bedre, avslutter han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere