*Nettavisen* Økonomi.

Kutter renta

LANDETS BESTE LÅNERENTE: Statens pensjonskasse kutter boliglånsrenten til 2,5 prosent.

LANDETS BESTE LÅNERENTE: Statens pensjonskasse kutter boliglånsrenten til 2,5 prosent. Foto: (SPK)

Kutter superrente med 0,25 prosent.

03.09.14 07:29

Gode nyheter for kunder av Statens pensjonskasse (SPK).

SPK kutter boliglånsrenten med 0,25 prosent fra 2,75 prosent til 2,5 prosent.

Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver i SPK Sol Daler Stafsnes overfor Nettavisen NA24. Endringen trår i kraft fra 1. november.

Den nye renten på 2,5 prosent hevder seg meget godt sammenlignet med vanlige banker. Ifølge Finansportalen ligger renten på landets beste boliglån i området 3,4 til 4,0 prosent. Se oversikt her.

Følger statens normrente
SPKs rentetilbud følger normrenten. Normrenten er den laveste rente en arbeidsgiver kan gi på utlån til en arbeidstaker uten å bli beskattet for en særfordel knyttet til lav rente.

Renten i Normrenten beregnes med utgangspunkt i effektiv rente på 0-3 måneders statskasseveksler og fastsettes på grunnlag av gjennomsnittlige renter for to måneder. Normrenten oppgis som en årlig effektiv rente, før gebyrer. De ulike nominelle rentene beregnes ut fra betalingsfrekvensen på lånet.

Renten kan endres inntil seks ganger i året og skal avspeile den faktiske renteutviklingen i markedet gjennom året. Eksempelvis beregnes normrenten for mars og april på grunnlag av gjennomsnittet for renten på 0 - 3 måneders statskasseveksler for november og desember året før.

Tregere enn markedet
Dette betyr at renten for lånene synker og stiger senere enn markedsrenten. Ser man på renteutviklingen i Statens pensjonskasse over en periode, med opp- og nedgang i markedet, lønner det seg å ha boliglån hos oss.

Låneordningen i Statens pensjonskasse er en del av hovedtariffavtalen i staten. Alle medlemmer kan søke om boliglån i SPK, både yrkesaktive og pensjonister. Eksempler på medlememr er statlige ansatte, ansatte i skoleverket, mange bedrifter innen forskningssektoren, forskjellige forvaltningsbedrifter samt andre offentlige virksomheter. Statsråder, stortingsrepresentanter og medlemmer av Sametinget er også medlemmer.

Lav andel medlemmer har lån
SPK har 970.00 medlemmer i 1.600 virksomheter. 450.000 av de 970.000 arbeider ikke lenger i en virksomhet tilknyttet SPK, men har opptjente pensjonsrettigheter hos SPK. Cirka 540.000 medlemmer er låneberettigede.

SPK stiller krav om sikkerhet innenfor 80 prosent i egen bolig og hvert medlem kan maksimalt få 1,7 millioner kroner i lån. Snittbeløpet per lån i 2011 var 1,3 millioner kroner og 1.354.000 kroner i 2012.

Til tross for 540.000 låneberettigeede har statsinstitusjonen kun cirka 46.000 lånekunder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.