Kutter renten igjen

Foto: (Scanpix/Montasje)

Nå blir lånet ditt billigere. Norges Bank kutter styringsrenten videre ned.

04.02.09 16:38

Norges Bank kutter styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 2,5 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Det ble bestemt på onsdagens rentemøte. Norges Bank har med denne reduksjonen satt ned styringsrenten med til sammen 3,25 prosentpoeng siden oktober i fjor.

– Veksten i verdensøkonomien er ytterligere svekket siden desember. Lavkonjunkturen ute ser ut til å ramme bredt og bli dypere enn tidligere antatt, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Vil vente og se
Videre skriver Gjedrem at nedgangen i rentene og de nye finanspolitiske tiltakene vil dempe utslagene av den internasjonale lavkonjunkturen på produksjonen og sysselsettingen i Norge.

Norges Bank skriver i sin begrunnelse for beslutningen at det fortsatt er stor usikkerhet om utviklingen fremover, men antyder videre at de inntar en vente og se-holdning.

- Nedgangen i norsk økonomi kan bli dypere og mer langvarig enn Norges Bank har lagt til grunn. Da kan inflasjonen bli for lav. Det tilsier i så fall at renten settes ytterligere ned. På den andre siden er styringsrenten allerede redusert mye. Det vil ta noe tid før virkningene av det nye, og lavere, nivået på renten kommer til syne. Det kan isolert sett tale for å se an utviklingen over noe tid før styringsrenten endres vesentlig, sier Gjedrem.

- En skuffelse
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken mener Norges Bank skuffer.

- Norges Banks rentesignaler indikerer ikke lenger mer enn ett kutt til på 0,50 prosentpoeng og en bunn i styringsrenten på 2 prosent innen sommeren. Vi opprettholder vår prognose om en bunn på 1,5 prosent, men fjerner oss fra flørten med enda lavere bunn, skriver Mork.

- Holder på strategien
Norges Bank fastholder i sin avveining analysene fra forrige pengepolitiske rapport i midten av desember, som talte for en vesentlig nedgang i styringsrenten i desember, med mulig ytterligere reduksjoner i renten det neste halve året.

- Hovedstyrets strategi er at styringsrenten bør ligge i intervallet 2 – 3 prosent i perioden fram til neste rapport legges fram 25. mars 2009, med mindre norsk økonomi blir utsatt for nye, store forstyrrelser. Utsiktene for norsk økonomi og risikobildet tilsier at det nå er riktig å sette styringsrenten ned med 0,50 prosentenheter til 2,50 prosent.

- Et betydelig bidrag
- Dette bidrar vesentlig til å lette situasjonen for norske husholdninger og bedrifter som har lån, sier finansminister Kristin Halvorsen i en kommentar til rentebeslutningen.

- Sammen med de tiltakene Regjeringen fremmet 26. januar gir den lavere renten et betydelig bidrag til å motvirke de negative følgene av finanskrisen for norsk økonomi og norske arbeidsplasser, sier Halvorsen.

HTML EMBED

Som ventet
De fleste analytikere trodde på forhånd at Svein Gjedrem kom til å kutte renten med 0,50 prosentpoeng - til 2,5 prosent.

Grunnen til det nye rentekuttet er at både verdensøkonomien og den norske økonomien fortsatt viser svært klare svakhetstegn. De utelukket imidlertid ikke et nytt rentesjokk fra Gjedrem. I desember senket Norges Bank rentebanen og indikerte at styringsrenten bør ligge i intervallet 2 - 3 prosent i perioden frem til neste pengepolitiske rapport i mars.

Følg rentebeslutningen på TV 2 Nyhetskanalen her:

285871

- Gitt de eksepsjonelle omstendighetene som råder, kan vi ikke utelukke mer aggressive kutt, mente Citigroup på forhånd.

Også Handelsbanken Markets mente det var en risiko for at Gjedrem kunne slå på stortrommen enda en gang.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Risikoen for et større kutt enn ventet er større enn risikoen for et mindre kutt enn ventet, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken Markets.

I pengemarkedet forventet man også et kutt på minst 0,5 prosentpoeng. Men etter Svein Gjedrems rentesjokk i desember, da Norges Bank senket renten med 1,75 prosent, er det mange som var usikre.

Spar tusenlapper
NA24s gratistjeneste Minrente blir mer og mer populær.

Hittil har over17.000 lesere registrert seg, og det går ikke en dag uten at fornøyde lesere får flyttet lånet sitt til en bank med bedre vilkår.

Samtlige har tjent 5000 kroner eller mer.

Minrente gir deg sannheten om ditt boliglån.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag