*Nettavisen* Økonomi.

Kutter renten på innskudd - ikke på lån

Foto: Aas, Erlend (NTB scanpix)

- Det er forskjellige markeder kan du si.

02.03.14 21:27

Santander er en bank som i løpet av det siste året har etablert seg med en av landets aller beste vilkår på høyrentekonto.

- Vi relanserte våre innskuddsordninger i fjor, og vi har hatt en veldig stor suksess med høyrenteproduktene våre, forteller Oddbjørn Berentsen, leder for innskuddsområdet i Santander, til Nettavisen NA24.

Bankens høyrentekonto ligger i dag på topp hos Finansportalens rentebarometer, med en innskuddsrente på 3,599 prosent.

Kutter betingelsene

Men Santander melder nå at de setter ned rente på produktet med 0,15 prosent.

- Ser man på Finansportalen, så har vi ligget som nummer én i en lang periode, og det har vært en relativt stor avstand til konkurrentene under. Flere av konkurrentene har også satt ned renten, sier Berentsen.

- Så konkurransen er ikke god nok i markedet?

- Jo, det er det nok. Men våre hovedkonkurrenter som Topprente.no og Sparesmart.no har også satt ned rentene sine, så vi ligger fortsatt på førsteplass, sier han.

Lånerenten holdes likt

Santander justerer ikke lånerenten tilsvarende på utlånsprodukter, men vil ikke være med på at de øker rentemarginen.

Les også: - Nå vil bankene gi billigere lån

- Det er forskjellige markeder kan du si, og renten kommer an på konkurransesituasjonen. Vi må tilpasse oss markedet, sier han.

- Når dere relanserer et produkt med stor suksess, og så kutter renten senere, kan vel enkelte se på det nærmest som et lokketilbud?

- Det er ikke lokketilbud. Dette har med konkurransesituasjonen å gjøre. Rentesatsene på innskudd har gått ned i høst. Flere har satt ned, og vi har hengt litt etter. Topprente.no satt ned allerede i november, konkluderer Berentsen.

Helt likt i toppen

Etter rentekuttet fra Santander, går bankens spareprodukt fra å være markedets beste, til å ha ligge på samme nivå som Svea og Bluestep, mens Nordax ifølge Finansportalen har landets beste sparerente med 3,95 prosent, med en uttaksbegrensning på seks uttak.

Bedre rente får du derimot gjennom bankenes BSU-ordninger, der en rekke banker har over fem prosent rente - i tillegg til skattefradraget på 5000 kroner i året.

Den absolutt beste innskuddsrenten finner vi i i skrivende stund i SpareBank 1 Nordvest, som i 2014 kjører utrolige 10,1 prosent rente. Dette kommer riktignok med ganske kraftige begrensninger, siden det kun gjelder på de første 25.000 kroner som settes inn på BSU-kontoen og etter et år halveres renten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.