NA24.no

Svensk rente Riksbanken
Svensk rente Riksbanken Foto: Fredrik Sandberg (Scanpix)

Kutter renten til 0,5 prosent

Sist oppdatert:
Den svenske sentralbanken halverer styringsrenten.

Riksbanken i Sverige kuttet tirsdag renten med 0,5 prosentpoeng til 0,5 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Dette var på linje med det som var ventet i forkant, selv om noen hadde trodd på et enda større rentekutt.

Les mer: Tror på nullrente

- Det er det kraftige eksportledede fallet i BNP og den lave kapasitetsutnyttingen det medfører, som gjør at vi tror at sentralbanken kutter minst 50 basispunkter, skriver Erik Bruce, seniorøkonom i Nordea Markets, i sin morgenrapport.

- Uansett om Riksbanken kutter med 50 bp eller 75 bp så regner vi med at det blir bunnen i den nye renteprognosen. Vi regner med at Riksbankens renteprognose vil indikere at rentene vil holdes på dette nivået lenge, kanskje til sent 2010. Markedet priser inn en tidligere økning og både juni og september 2010 FRA-kontraktene ligger for høyt i forhold til det.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

I tillegg til å offentliggjøre et rentekutt, kom Riksbanken også med en ny renteprognose for de kommende årene. Ifølge denne prognosen vil renten i Sverige ligge under 1 prosent både i år, til neste år og i 2011. Først i 2012 vil vi se en kraftigere oppgang, med en rente på 3 prosent.

Et av styremedlemmene i Riksbanken stemte for et enda større rentekutt.

Riksbanken kutter samtidig forventningene til BNP. For 2009 spår sentralbanken at BNP vil falle med hele 4,5 prosent. I februar trodde banken at fallet ville bli 1,6 prosent, og utviklingen har dermed vært katastrofal de to siste månedene.

I 2010 spår Riksbanken en BNP-vekst på 1,3 prosent, mens den i 2011 blir 3,1 prosent hvis Riksbankens prognoser slår til. I år vil svenskene se en deflasjon, altså at prisene faller. Anslaget er -0,3 prosent.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere