Kutter Spanias kredittverdighet

Foto: Alvaro Barrientos (AP)

Skjer dagen etter at parlamentet vedtok harde budsjettkutt.

28.05.10 19:50

Kredittvurderingsbyrået Fitch Ratings har fredag ettermiddag nedjustert kredittratingen til den spanske staten fra toppkarakteren AAA til AA+, som er den nest høyeste karakteren, melder internasjonale nyhetsbyråer.

I meldingen om nedjusteringen skriver Fitch at tilpasningen til lavere gjeldsgrad i betydelig grad vil redusere veksten for den spanske økonomien på mellomlang sikt. Byrået stiller seg tvilende til den spanske regjeringens prognose om en rask opphenting for forbruk og investeringer i privat sektor. Derfor tror Fitch veksttakten blir lavere enn spanske myndigheter spår.

Fitch har gitt Spania AAA-rating siden 2003. Etter nedjusteringen beskrives usiktene som stabile, noe som indikerer at det ikke ligger an til nye nedjusteringer på kort sikt.

En lavere kredittvurdering vil generelt gjøre det dyrere å låne penger, både for personer, bedrifter og stater.

Harde kutt
Nedjusteringen skjer dagen etter at det spanske parlamentet, med én stemmes flertall, vedtok de hardeste budsjettkuttene i moderne tid. Blant annet skal offentlige lønninger kuttes med 5 prosent.

Det knappe flertallet skaper usikkerhet rundt statsminister Jose Luis Rodriguez Zapateros mulighet til å få flertall for stramme budsjetter fremover.

Bråstopp for eiendomsbransjen har bidratt til at arbeidsledigheten i Spania har passert 20 prosent. Landet har også endt opp med et av de største budsjettunderskuddene i EU.

Ulike karakterer
Et annet ratingbyrå, Standard & Poor’s, har allerede nedjustert sin vurdering av Spania til AA. Moody's, et tredje byrå, gir fortsatt toppkarakteren AAA til Spania.

I uroen rundt eurosonen de siste ukene har det vært spesielt fokus på Spania, i tillegg til Hellas og Portugal. De fleste mener Spania ligger bedre an enn de to andre landene, men samtidig er den spanske økonomien så mye større at eventuelle problemer får større konsekvenser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Spania

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag