*Nettavisen* Økonomi.

Kutter superrenten fredag

Foto: SPK.

Fredag 30. desember kuttes landets billigste lånerente til sjokklavt nivå.

01.01.12 21:32

450.000 nordmenn har tilgang til landets desidert laveste boliglånsrente. Nå blir den enda bedre.

Offentlige ansatte får boligån i Statens pensjonskasse (SPK) der renten i øyeblikket er rekordlave 2,72 prosent. Før dagen er omme (fredag 30. desember) kuttes renten med stor sannsynlighet ytterligere.

Avgjøres fredag 30. desember
- Renten vår bestemmes av utviklingen i renten på statskasseveksler. Signaler jeg har fått i romjulen fra Finansdepartementet tyder på at renten kuttes med 0,25 prosentpoeng til 2,47 prosent. Departementet foretar regnestykket i dag fredag 30. desember. Offentliggjøring av ny rente skjer imidlertid først 4. januar, sier lånesjef i SPK Mette Ystebø Hagen til NA24.

Det sannsynlige kuttet i SPKs utlånsrente betyr at landets billigste lånerente blir enda mer overlegen andre lånetilbud.

Overlegent billigst
Som tabellen nederst viser vil SPKs nye rente ligge hele 1,15 prosentpoeng under det nest billigste landsdekkende boliglånet i Norge. BNP Paribas tilbyr en rente på 3,62 prosent for et boliglån på to millioner kroner med finansieringsgrad på 67 prosent (kilde finansportalen.no torsdag 20. desember).

Sammenligner vi med landets største bank DNB ligger SPKs nye tilbud hele 1,33 prosentpoeng lavere.

Som tabellen under viser blir terminbeløpet for lånet i vårt eksempel 8.972 kroner per måned (25 års nedbetaling) med SPKs nye superrente. Det er 1.287 kroner mindre enn det du må ut med dersom du låner i DNB (DNBs tilbud er slett ikke dårlig).

Tilnærmet gratis
En illustrasjon over hvor billig rentetilbudet i SPK er får vi ved å foreta en realrentevurdering. Etter skattefradrag og fratrekk av SSBs inflasjonsforventning i 2012 (1,3 prosent) ser vi at SPKs realrente i øyeblikket er 0,66 prosent. Dersom renten kuttes til 2,47 prosent reduseres realrenten i 2012 til 0,38 prosent. Tilnærmet gratis med andre ord.

Til tross for at 450.000 medlemmer av SPK kvalifiserer til boliglån har statsinstitusjonen kun 46.000 lånekunder.

Rush av kunder
Men stadig flere blir fristet av det ekstremt gode rentetilbudet.

- Vi har i år opplevd enormt stor pågang av nye kunder med en økning i antall nye lånesøknader på 40 prosent sammenlignet med 2010, opplyser Ystebø Hagen.

SPKs medlemmer kan maksimalt søke om 1,7 millioner kroner i lån.

- Snittbeløpet per lån vi har gitt tilsagn om i år ligger på 1,3 millioner kroner sier SPKs lånesjef.

Sliter med behandlingstiden
Hun innrømmer at den store pågangen gir utfordringer med hensyn til behandlingstid.

- Vi håper våre medlemmer har forståelse for at lånesøknadene tar tid og at de synes ventetiden er verdt det, sier Ystebø Hagen.

Klikk på bildet for å forstørre.


Tabellen viser billigste boliglån på to millioner kroner, finansieringsgrad 67 prosent og nedbetaling over 25 år. Kilde: Finansportalen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag