NA24.no

Kutter USA for første gang

Foto: Mary Altaffer
Kredittratingen til USA nedgraderes og utsiktene er negative.

For første gang i historien kuttes kredittratingen til USA. Verdens største økonomi har alltid hatt en trippel A-rating hos kredittratingbyrået Standard & Poor’s. Nå er landet nedjustert ett hakk, til en AA+-rating. For å gjøre situasjonen enda verre for Obamas USA, så mener Standard & Poor’s at utsiktene for nye ratingkutt er negative.

Hvis ikke det gjøres endringer, vil Standard & Poor’s kutte rating til USA til AA om to år.

Kan øke renten
En nedjustering av kredittratingen kan føre til at den amerikanske staten må betale mer for lånene sine, da markedsrenten kan øke. Dermed øker de offentlig utgiftene for Obama & Co, i en periode hvor man forsøker å redusere underskuddet i den amerikanske økonomien. Det gjenstår imidlertid å se hvordan rentemarkedet reagere på Standard & Poor’s nedgradering.

President Barack Obamas administrasjon var raskt på banen etter nedgraderingen natt til lørdag norsk tid, og mente at Standard & Poor’s beslutning var helt feil.

Standard & Poor’s begrunner imidlertid sin beslutning med at det politiske systemet i verdens største økonomi har blitt mindre stabilt og at budsjettkuttene, som ble annonsert tidligere denne uken, ikke gikk langt nok.

- Amerikas myndigheter og politikk har blitt mindre stabil, mindre effektiv og mindre forutsigbar enn vi tidligere ventet, skriver S&P i sin analyse.

Må kutte mer
S&P mener at kutt på 4 trillioner dollar er nødvendig over en tiårsperiode, for at USA skal beholde sin trippel A-rating.

USA har 14 trillioner dollar i gjeld, og det ventes at den poltiske avtalen som ble inngått denne uken vil føre til ytterligere 7 trillioner i gjeld det neste tiåret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere