NA24.no

Kutter valutakursen i to

Foto: JUAN BARRETO (AFP)
Sist oppdatert:
Hugo Chávez tar drastiske grep for å redde Venezuelas skakkjørte økonomi.

Sent fredag kveld ble det klart at Venezuela devaluerer sin pengeenhet bolivar med 50 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

Det kreves nå 4,3 bolivar for hver amerikansk dollar for de fleste importvarer. Før devalueringen var vekslingskursen 2,15 bolivar per dollar. Det skriver Bloomberg News. Dermed blir det dobbelt så dyrt for innbyggerne å kjøpe varer fra utlandet. Prisen på alt fra iPoder til utenlandske biler vil skyte i taket.

Subsidiering
Imidlertid er det satt en subsidiert vekslingsrate for import av mat, medisin og maskineri på 2,6 bolivar per dollar. Hensikten med dette skal være å øke landets konkurranseevne. Prisen på denne typen varer øker altså «bare» med 21 prosent.

- Dette blir gjort for å støtte den produktive økonomien, redusere import som ikke er strengt nødvendig og stimulere eksport, sa Chavez i en TV-overført tale til folket, ifølge nyhetsbyrået.

- Vi må slutte å være et land som bare eksporterer olje, fortsatte han.

Resesjon
Devalueringen er den første siden 2005, og er et forsøk på å komme ut av resesjonen landet har vært inne i siden 2009. Sentralbanken har hatt problemer med å opprettholde den høye fastkursen, og de internasjonale valutareservene har minket til 35 milliarder dollar.

De nye vekslingsratene vil tre i kraft førstkommende mandag.

Chavez sliter med fallende oppslutning blant folket, og håper at devalueringen kan få hjulene i gang igjen i økonomien så fort som mulig, da det i september skal velges ny nasjonalforsamling. Tidligere har han avfeid bønner om devaluering med at dette er «neoliberal politikk» som passer Verdensbanken og IMF, men ikke en sosialistisk økonomi og stat.

Oppretter nytt fond
Samtidig med devalueringen ble det meldt at sentralbanken vil overføre 7 milliarder dollar av reservene sine som skal brukes til et infrastrukturfond. Fondet skal brukes til å stimulere eksport og strategier for å erstatte import.

Denne økte pengebruken kommer samtidig som landet har den høyeste inflasjonen av de 78 økonomiene Bloomberg følger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere