NA24.no

Kvelende kostnader

Sist oppdatert:
Kostnadene forringer Hydros resultat.

I et nesten fullsatt auditorium i sitt hovedkvarter på Vækerø presenterte konsernsjef Eivind Reiten annenkvartalsresultatet til Norsk Hydro.

NA24 – din næringslivsavis

Sjokkerende resultatvarsel
I forrige uke kom aluminiumsselskapet med et varsel om at deres annenkvartalsresultater ville bli langt svakere enn det markedet trodde. Resultatvarselet rystet markedet som sendte aksjen hodestups nedover.

LES MER:Skremmeskudd fra Hydro

Resultatvarselet fjernet dermed mye av usikkerheten rundt dagens resultatfremleggelse. Likevel hadde mange samlet seg i Hydros lokaler for å høre på Reitens forklaring til det dårlige resultatet.

- Gjennom hele kvartalet har driften vært god, men kostnadene er stigende, var Eivind Reitens åpningsreplikk.

- Kostnadene stiger minst så mye som vi hadde sett for oss, fortsatte konsernsjefen.

Kostnadssprekk
Og det er nettopp kostnadene som har tatt kvelertak på marginene til Reitens selskap. Selv med rekordhøye aluminiumspriser har økte kostnader for innsatsfaktorer i oppstrømsvirksomheten og en svekket dollar utlignet prisoppgangen. Kvartalsrapporten avslører også at det svekkede resultatet kommer av at forhold på inntektssiden i perioden blir forskjøvet fremover i tid.

Dollaren har også slått inn negativt på Hydros resultater.

- Selv om vi har hatt en rekordartet pris i dollar, så er prisen i kroner godt under de to foregående årene, forteller Reiten under presentasjonen.

Kritikk for sen informasjon
Resultatvarselet kom som et sjokk på markedet og konsernsjefen møter kritikk for et for sent varsel.

- Jeg reagerer på at de ikke kom med det før, det er bare en uke før selve resultatet, sier Anne Gjøen, analytiker i Handelsbanken Capital Markets til NA24.

- Det var riktig å sende ut resultatvarsel, men de skulle komme med det tidligere, sier Gudmund Halle Isfeldt i DnB Nor Markets til NA24.

To lyspunkter
Analytiker i Fondsfinans, Kjetil Bakken, var i dag fornøyd med å få mer utdypende informasjon etter resultatvarselet.

- Det var to lyspunkter: Aluminiumsprodukter går bedre enn fryktet og kommentarene rundt fremtidsutsiktene der var mindre negative enn fryktet.

- Det andre er at resultatvarselet i forrige uke gjorde at vi måtte ta ned forventningene våre. Vi antok at hele nedjusteringen skyldtes permanente kostnadsøkninger, men kommentarene vi fikk i dag tyder på at det bare er halvparten. Den andre halvparten skyldes forsinkelser, sier Bakken til NA24.

Konsolideringsmuligheter
Eivind Reiten lettet litt på sløret mot slutten av presentasjonen og fortalte at de ser på muligheter for å vokse og at Norsk Hydro har planlagt investeringer på størrelsesorden 12 – 13 milliarder kroner i 2008. Reiten fremhever at uroligheter i markedet har gitt vekstmuligheter.

- Vi vil være klar til å rykke ut når det dukker opp en mulighet, forklarte Eivind Reiten.

Anne Gjøen tolker dette som at Norsk Hydro er på oppkjøpsjakt:

- Jeg tolker det som muligheter for oppkjøp, men av mindre enheter, sier Gjøen til NA24.

- Det er en bra ting med solid balanse. De er fleksible til å gjøre investeringer. Soliditeten betyr mye i dagens marked, fortsetter Gjøen.

Fondsfinansanalytikeren Bakken tror imidlertid at oppkjøp vil være vanskelig for Hydro.

- Industrien begynner allerede å bli ganske konsolidert. De store er for store og de små er så lønnsomme at eierne ikke vil selge, sier Bakken til NA24.

- Veien videre er å vokse på egen hånd ved å bygge nye smelteverk, fortsetter analytikeren.

Nedjusterte kursmål
Anne Gjøen i Handelsbanken har tatt ned sitt kursmål på Hydro-aksjen fra 82 til 72 etter resultatvarselet forrige uke. Gudmund Helle Isfeldt i DnB NOR Markets har et kursmål under vurdering på 88 kroner, mens Kjetil Bakken i Fondsfinans ville regne litt mer før han presenterte et kursmål på aksjen.

Resultatet
Det underliggende driftsresultatet før avskrivninger (EBIT) i andre kvartal var 1.619 millioner kroner, en nedgang fra 2.032 millioner kroner i kvartalet før og 2.886 millioner kroner i andre kvartal 2007.

Hydros underliggende resultat fra videreført virksomhet gikk ned til 1.335 millioner kroner i andre kvartal 2008 fra 1.442 millioner kroner i kvartalet før og 2.152 millioner kroner i andre kvartal 2007.

Driftsinntektene var på 23,98 milliarder kroner i andre kvartal, noe som var opp 4 prosent fra samme kvartal i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere