*Nettavisen* Økonomi.

Kvinnekampen nytter ikke

Foto: Scanpix/AP

Tror du det er flere kvinnelige ledere nå enn det var før? Sjekk svaret.

08.03.07 10:11

En stor undersøkelse foretatt av Grant Thornton viser at nesten 40 prosent av alle bedrifter på verdensbasis ikke har en eneste kvinne ansatt i en topposisjon.

NA24 - din næringslivsavis

Tross politisk kamp i Norge og flere andre vestlige land de siste årene om å få kvinner inn i lederstillinger, viser det seg at det på verdensbasis ikke har vært noen endringer de siste fire årene, ifølge BBC.

Overraskelsen
Rapporten ble ikke uventet lansert i dag ettersom det er 8. mars. Undersøkelsen kan derimot overraske en del. For den viser at flere land som ligger høyt på lister over land med stor korrupsjon, høy kriminalitet, fattigdom og brudd på menneskerettighetene, har flest selskaper med kvinnelige ledere i næringslivet.

Store, vestlige og «moderne» nasjoner kommer dårligst ut på antallet kvinner i toppstillinger.

Japan verst, Filippinene topper
Til eksempel er Japan det dårligste landet, tross at de er verdens nest største økonomi, og av mange fremholdt som et land med respekt for menneskerettighetene. I Japan er det kun 25 prosent av bedriftene som har en kvinnelig toppleder. Nest dårligst er Nederland med kun 27 prosent, så følger banknasjonen Luxembourg med 37 prosent, Europas største økonomi Tyskland med 41 prosent og Italia med 42 prosent.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Filippinene topper listen over nasjoner med flest kvinner ansatt som toppledere. Der har hele 97 prosent av alle bedriftene minst en kvinnelig toppleder, Kina følger etter med 91 prosent, Malaysia er tredje best med 85 prosent, Brasil er fjerdebest med 83 prosent. På femteplass kommer Hongkong - også med 83 prosent.

- Skuffende
- Det er skuffende at deltakelsen av kvinner i lederposisjoner ikke har økt mer dramatisk de tre siste årene. Men det er, uansett, oppløftende å se at noen av de asiatiske nasjonene viser vei. Nordamerikanske og europeiske bedrifter spesielt henger langt etter, sier April Mackenzie, direktør hos Grant Thornton International, ifølge BBC.

Kanskje kan de store forskjellene ha noe med familiesituasjonen å gjøre. De asiatiske familiene er gjerne storfamilier, mens det i vesten er vanligere med mindre kjernefamilier.

De økende utgiftene det koster med barnepass kan være årsaken til denne trenden, mener analytiker Sarah Churchman, leder for mangfold hos PricewaterhouseCoopers, ifølge The Guardian.

NA24s kommentator mener i dag at familien bør få all den hjelp den kan om flere kvinner skal bli toppsjefer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.