*Nettavisen* Økonomi.

Kvinner hudfletter Lysbakken

Foto: Aas, Erlend (SCANPIX)

Øystein Ormseth har gått til krig mot en mannsdiskriminerende barnebidragsordning. Nå får han hjelp av norske kvinner.

08.11.11 12:32

Norske kvinner, bidragsmottakere og aleneforsørgere, står formelig i kø for gi sin støtte til trebarnspappa og bidragsbetaler Øystein Ormseth.

Fredag 4. november sto Ormseth frem i NA24 med en sak som illustrerer at NAVs praktisering av barnebidragsreglene er mannsdiskriminerende. NAV økte Ormseths barnebidrag fordi ekssamboeren har fått nytt barn med ny samboer.

- Jeg visste at jeg stakk hånden i et vepsebol, men jeg hadde ikke i mine villeste fantasi forestilt meg den overveldende responsen. Det ble så mye at jeg sa til sjefen at han bør trekke meg i lønn. Nesten all min tid fredag gikk med til å besvare henvendelser i saken, sier Ormseth.

Stortingspolitikere og Likestillingsombudet krever endring
Hittil har flere stortingspolitikere gitt sin fulle støtte til Ormseth og de krever at Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken endrer praksis. Det samme krever Likestillings-og diskrimineringsombudet som for et år siden vedtok at dagens bidragspraksis er mannsdiskriminerende. Lysbakken sier til NA24 at han ikke vil endre praksisen.

Unison støtte fra kvinner
NA24 har mottatt rekordmange leserkommentarer på de to artiklene som er publisert.

Ikke overraskende er det flest menn som gir til kjenne sin støtte. Mer overraskende er det at så og si alle kvinnelige lesere støtter Ormseth. Mange av kvinnene sier rett ut at dagens bidragsregler diskriminerer norske menn.

Kvinneopprør - støtter Ormseth
Under har vi samlet et knippe kommentarer fra kvinnelige lesere. Kommentarene er hentet fra NA24s artikler, Kvinneguiden.nos Forum og Ormseths Facebook-side.

Anne-Merethe Erga
At reglene er TÅPELIG er det ingen tvil om!!! Og BØR endres SNAREST!! Ikke minst er det direkte frekt av de individuelle som benytter seg av dette, og synest at det er greit å melke ex- mannen ( eller eks- kona) når de får ny baby, eller skulle utdanne seg videre, eller hva det skulle være. Poenget er at ønsker noen å ha et nytt barn i ny familie, ja så må de jo ta valgene etter deres økonomi, IKKE etter eksmannens lommebok!

Thea Duppeditt Mellem H. Johansen
- Hvordan kan man plassere ansvaret der det hører hjemme når reglene i seg selv er laget for å blakke barnefaren? I min familie har vi opplevd at NAV har gått inn for å kjøre en person konkurs for at barnet, nå 21 år, skal slippe å måtte bidra med noe i livet, det vil si: ikke møte på skole, ikke jobbe, ikke engang si hei til bidragsyter når disse passerer hverandre på gaten. Og før det kommer noen videre kommentar på det, den eneste konflikten som har ført til at det er slik er at den andre forelderen har spredd løgner og bitterheter til sitt barn. Jeg vil påstå at dette ansvaret for bidragsyteren er høyst urettferdig :)

Trine Opsahl Sandberg
Helt utrolig, kan nesten ikke tro det er mulig å fatte ett slikt vedtak!!!

Oddrun Margrethe Backstrøm
Det der er jo helt absurd at en mann skal betale mer fordi mor frivillig går ned i inntekt og grunnen er at hun får barn i et nytt forhold. Høl i hue!! Skal da ikke gå ut over ekspartner det.

Silje Rasmussen Nyborg
han betaler jo ikke for andres barn - han betaler jo bare en større del av det deres 3 felles barn koster nå som hun tjener mindre. barnebidrag er regnet ut fra mors og far inntekt. dersom begge foreldrene tjener like mye så skal de betale like mye av hvor mye barna koster. Hvis en unge "koster" 3000kr i mnd å forsørge så skal da pappaen betale halvparten, altså 1500kr i barnebidrag og moren betaler resten. Dersom moren tjener mye mindre en faren så er det rettferdig at pappaen betaler mer enn halvparten. Dersom moren tjener mer enn far så betaler far mindre enn halvparten i bidrag. Det spiller ingen rolle hvorfor inntekten til mor eller far går opp eller ned. Poenget er at ungenes utgifter må betales og kostnadene skal fordeles ut fra inntektene til foreldrene. Min personlige mening: jeg hadde ikke bedt nav regne om dersom jeg hadde valgt å gå ned til 80% i svangerskapspermisjon - jeg synes det er moren sin feil, ikke nav.

Mette Celius-Forwald
Regelverket ER endret, så her er det NAV som ikke følger med i klassen. Det ble endret for at nettopp sånn som dette ikke skulle skje, samt å sikre at bidragsbetalere ikke skulle kunne snike seg unna å forsørge barn fra tidligere forhold. Og det var på høy tid.

Ina Christine Kjærstad
Dette er NAV på høyt plan...Heia Norge

Cathrine Nilsen
Kenneth Farstad: Jeg er både NORSK og JENTE, aleneforsørger også. Min mor forteller meg at hun er stolt over at jeg er i full jobb. Hun har alltid fortalt meg om viktigheten ved å tjene til livets opphold, og at det å legge seg på latsiden og motta stønader fra det offentlige ikke er noe å trakte etter. Og jeg er helt enig med henne! Og selv som bidragsmottaker hevet jeg på øyebrynene over denne saken, sjokkert over regelverket og at noen faktisk kan tillate seg å synke så lavt som denne eksen....

Solsmil
Jeg vet det er sånn, de har lov til det, men det er helt SYKT. Egentlig er det vel helt naturlig, mor jobber redusert stilling, ergo tjener hun mindre, ergo har hun rett på mere bidrag. Men, moralsk er en helt annen sak, hvis hun velger å jobbe redusert for å ta seg av nytt barn, så burde hun ikke søkt om endra bidrag. Hvordan løse dette i praksis ser jeg at må bli problematisk.

Kvinne
Kjempeviktig at fedre tør å stå frem på denne måten. Bidragsreglene er overhodet ikke rettferdige, og det er på tide at det kommer frem i lyset.

Maddy Madde
Sorry at eg sier det.. men hu mora skulle no aldri krevd mer i bidrag fordi hu fikk et barn med en ny mann? hallo? Jeg skjønner ikke at det er mulig at...

Cecilie Elisabeth Knutsen
jaha...så dem mener at en far som har stiftet ny familie kan betale 1000,- mindre i barnebidrag til mora da? kan det gå en vei burde det pokkern meg gå andre også! Hele loven er helt hål i hue spør du meg. Og ja er enig med deg...hvem vil vel ha den type penger?

Solveig Ingersdatter Eriksen
Lykke til! Tøft å stille opp mot NAV på denne måten. Håper virkelig at det snart skjer noen endringer.. er mange som sliter i lignende saker som deg.

Mette Lise
Masse lykke til! Det er ikke sann her det skal være, fedre/mødre som betaler bidrag skal da på ingen måte betale for eventuellt nye halvsøsken som dukker opp! Tøft av deg å stå frem med det her, håper virkelig det blir en lovendring!

Charlotte Dullum
Dette er en kjent sak hos en venn av meg. Dere er mange. Håper systemet endres, for det er helt feil!

Mette Caroline Dueskar
Det er dessverre ikke første gang jeg har hørt om lignende saker. Politikerne har en jobb å gjøre her, som jeg håper de tar på alvor. Lykke til !

Helle Nyvold
Du har en god sak, dette strider åpenbart mot allmenn moral (på samme måte som de fedrene jeg har hørt om, som går over i svart arbeid for å slippe bidrag).

Barne-, likestillings- og inkluderingsminsiter Audun Lysbakken ønsker lørdag ikke å kommentere saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.