NA24.no

Kvinner i drømmeland

Sist oppdatert:
Norske kvinner ser frem til en pensjonisttilværelse med reising og kos, men aner ikke hvor pengene skal komme fra. Våkn opp! skriver NA24s kommentator.

(NA24-KOMMENTAR): En fersk undersøkelse viser at mange av oss ønsker høyere pensjon enn det som er vanlig i dag, men få sparer for å oppnå dette. Undersøkelsen er utført på oppdrag for Vital, som åpenbart har en egeninteresse i å selge spareprodukter. Men det betyr ikke at budskapet er feil.

Tendensen er spesielt utpreget for kvinner, som både har høyere forventninger til pensjonen og sparer mindre enn det menn gjør.

Fire av fem kvinner mener pensjonen må utgjøre over 70 prosent av lønnen for at det skal være akseptabelt.

Med mindre man tjener svært lite, vil man i dag ikke få så stor andel av lønnen i offentlig pensjon, og er i så fall avhengig av tilleggspensjon og trolig også egen sparing for å nå et slikt nivå. Og sparing er det altså dårlig med, spesielt blant kvinnene, hvor bare en tredjedel opplyser at de sparer til pensjonen.

Det er utopi å tro at dette skal endre seg til det bedre i fremtiden.

Til tross for oljepenger kan man heller ikke i Norge forvente at en stadig eldre befolkning skal få et bedre offentlig pensjonssystem enn i dag. Private tilleggspensjoner hjelper, men neppe nok til noe luksusliv for pensjonister som lever stadig lenger.

Start tidlig
Det er vanskelig å begynne å tenke på pensjonisttilværelsen når man er 30 år, men det er faktisk viktig å tenke sparing på et tidlig tidspunkt, for da har man så lang horisont at man kan ta en viss risiko med sparepengene, noe man ikke kan når pensjonstilværelsen er rett rundt hjørnet. Og risiko henger sammen med avkastning. Den høyeste risikoen, og den høyeste forventede avkastningen, får man i aksjemarkedet.

Så i tillegg til det svært mange gjør, og som er fornuftig, nemlig å kjøpe sin egen bolig, og bygge opp formue gjennom å betale ned lånet, bør unge, norske kvinner investere i aksjer eller aksjefond.

Ikke bare for menn
Uheldigvis ser det ut til at menn er mer interessert i aksjemarkedet enn kvinner. Det er dumt. Undersøkelser har vist at kvinner faktisk gjør det bedre enn menn med sine aksjeinvesteringer.

Nå vil en slik undersøkelse påvirkes mye av når den foretas og andre forhold, og bør tas med en klype salt, men hovedpoenget er at kvinner like godt som menn kan investere i aksjer og aksjefond.

Og her er en god nyhet: Det er lett å tjene penger i aksjemarkedet.

Det som er vanskelig er å gjøre det bedre enn markedet generelt. Men det trenger du egentlig ikke.

Aksjemarkedet generelt har over lang tid gitt en avkastning rundt 8-9 prosent (de lærde strides om det nøyaktige nivået). Det høres kanskje ikke så mye ut, men over tid utgjør det en voldsom forskjell i forhold til banksparing, for ikke å snakke om ingen sparing. Et aksjefond vil normalt gjøre det noe dårligere enn dette på grunn av forvaltningskostnader, men ikke mye.

To enkle regler
Her er to enkle kjøreregler for aksjeinvesteringer:

Ikke putt alle eggene i en kurv

Kjøper du andeler i aksjefond, så velg brede fond som ikke står og faller med en enkelt sektor eller ett enkelt land. Hvis du velger enkeltaksjer fremfor aksjefond, så må du selv spre risikoen. Du må kjøpe minst fem aksjer, gjerne flere, og de må være i ulike bransjer. Hvis du ikke er spesielt interessert, så kjøp aksjer i kjente og etablerte selskaper. Du bør også ha en god del av aksjeinvesteringene utenom Norge. Her er aksjefond enklest.

Ikke kjøp og selg alle eggene på en gang

Aksjemarkedet kan svinge kraftig. Kjøp aksjer eller aksjefondsandeler gradvis over tid. Det demper risikoen for å kjøpe på topp. La deg i alle fall ikke lokke til å kline til for fullt når det er hurra-stemning i markedet. I tillegg må andelen aksjer i spareporteføljen din reduseres når pensjonsalderen nærmer seg. Grovt sett kan du gjerne ha alle de langsiktige sparepengene i aksjemarkedet til du har rundt 15 år igjen til forventet pensjonsalder. Da bør andelen gradvis trappes ned, og penger flyttes over i investeringer som obligasjonsfond (som svinger mindre) og pengemarkedsfond eller bank (som svinger minst). Hvor fort aksjedelen bør trappes ned vil avhenge av risikovillighet og øvrig privatøkonomi.

Aksjesparing er ikke vanskelig. Og det kan gi en pensjonstilværelse med rødvin og malerkurs i Provence i stedet for kulturmelk og bingo på kjøpesenteret.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Straff som fortjent
Lekekrakk på børsen
Kampen mot TV
«Hyggelige» matpriser?
Børsras – hva gjør du?
Uenig i strategien, tar æren likevel
Oljeboblen som sprakk
En afrikansk tragedie
Høyre-katastrofen
Berlin-mur mot Fredriksen?
Tror ansatte-aksjer gir kursfall
Svikter sekstimersdagen
Analytikere trenger regnehjelp
Jeg, en idiot
Ikke hør på finansselgerne!
Trikser dyr mat billig
Oljemesse i eksosdis
Stordalen, her er 1. mai-talen din!
Blir vi nyskapende av oljepenger?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere