NA24.no

Kvinner sliter mest med musesmerter

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
Her er ekspertenes råd.

Musearmen har blitt vår tids folkesykdom. Det har over 1,1 millioner nordmenn smertelig fått erfare. De fleste nordmenn kan vanskelig forestille seg en dag uten PC, men for over halvparten av alle yrkesaktive i Norge, betyr bruk av PC på arbeidsplassen det samme som musesmerter i hverdagen. En undersøkelse fra Contour Design viser at det særlig er norske kvinner som plages av musen, til tross for at de er mer oppmerksomme enn menn på å forhindre og forebygge plagene. Bruk kvinnedagen 8. mars, en dag som tradisjonelt har fokusert på kvinners arbeidssituasjon- og rettigheter, til å også fokusere på forebygging av plager, smerter og ubehag som følge av ugunstige arbeidsstillinger. Realiteten er at musen plager stadig flere.

– Musesmerter er en samlebetegnelse for plager, ubehag og smerter i forbindelse med arbeid ved PC og bruk av datamus. Om noen kjenner betydningen av begrepet i dets rette forstand, så er det nordmenn. En undersøkelse fra Contour Design viser faktisk at så mange som over 6 av 10 yrkesaktive nordmenn i større eller mindre grad har opplevd musesmerter. Det plasserer oss klart på topp i Skandinavia, men i tillegg er det grunn til å tro at det også plasserer oss høyt på verdensbasis, da bruken av PC på jobb er meget høy i vår del av verden, sier Lise Ødgren, daglig leder i Contour Design Norge i en melding.

– Faktisk ligger vi nordmenn på topp i Skandinavia når det gjelder museplager, og ettersom kvinnene her til lands er mest plaget, betyr det at norske kvinner sliter mest med datamusen i Skandinavia. Søvnvansker, ubehag og smerter. Det er hva over annenhver norsk yrkesaktiv har opplevd som følge av mange timers arbeid hver dag foran datamaskinen. Og det er altså særlig kvinner som rammes, viser den siste undersøkelsen fra Contour Design. Så mange som 6 av 10 norske kvinner har opplevd musesmerter etter lange dager på kontoret, mot i overkant av 5 av 10 menn. Kvinnene opplever også at plagene påvirker deres fysiske og psykiske velbehag, samt at effektiviteten på jobb minsker, forteller hun.

Lise Ødgren, daglig leder i Contour Design Norge.

Mer kvinner enn menn
– Mange merker også at plagene har en effekt på dagliglivet utenom arbeidsplassen, der smertene også går ut over fritiden. Dette gjelder kvinner i mye større grad enn menn, da flere enn 4 av 10 av kvinnene, mot under 3 av 10 av mennene merker at fritiden påvirkes, sier Lise Ødgren i meldingen.

I følge en undersøkelse SINTEF har gjennomført på vegne av NHO koster én sykedag i gjennomsnitt 2600 kroner for norske bedrifter. For mange er kostnaden betydelig høyere, avhengig av bransje og den aktuelle arbeidstakerens lønnssituasjon. Regnestykket blir likevel fort høyt basert på en vanlig ansatt, da utgiftene tilknyttet arbeidstakeres sykedager rask kan komme opp på omkring 42 000 kroner per år. Samtidig svarer 2 av 5 i undersøkelsen fra Contour Design at de vil kontakte legen sin dersom de opplever smerter og ubehag relatert til det daglige kontorarbeidet. Det betyr at musesmerter derfor vil koste både samfunnet og virksomheter dyrt i form av økt sykefravær, da sykemeldt sykdomsfravær ofte er lenger enn egenmeldt sykdom, og derigjennom tapt effektivitet.

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at norske kvinner frem til siste kvartal i 2011 hadde et gjennomsnittlig sykefravær, både egenmeldt og legemeldt, på 8,6 prosent. Det er mer enn 3 prosentpoeng høyere enn det tilsvarende sykefraværet blant norske menn i samme periode.

– Det betyr at norske kvinner er mer enn 55 prosent mer borte fra jobb enn norske menn. Datamusen er en årsak, men slik behøver det ikke å være, påpeker Lise Ødgren.

– Vi oppfordrer norske kvinner til å benytte dagen til å utfordre seg selv, sine kolleger og arbeidsplassen på ergonomien på kontoret, og derigjennom bidra til å bekjentgjøre situasjonen og ta den på alvor. Altfor mange nordmenn jobber mer enn de maksimum anbefalte 4 timene foran PCen hver dag, ofte i mer eller mindre statiske posisjoner, noe som gjør at stadig flere av oss får vondt i nakke, skuldre, armer og håndledd, sier Lise Ødgren i meldingen.

Ta ansvar på kvinnedagen
Norske arbeidstakere og virksomheter har etter hvert fått øynene opp for problematikken tilknyttet musesmerter som følge av det daglige arbeidet, og ikke minst også fått øynene opp for moderne, ergonomiske verktøy som et ekstra gode på arbeidsplassen. Det er derfor god grunn til å fokusere på denne problematikken tilknyttet markeringen av kvinnedagen 8. mars 2012. Målet er å skape oppmerksomhet rundt belastningsskader, slik at de i fremtiden ikke blir en enda større belastning for virksomheten rent økonomisk, samt for den enkelte berørte rent bokstavelig.

– Faktisk har kvinnene noe å lære menn på arbeidsplassen, nemlig hvordan man kan gjøre noe med plagene. Undersøkelsen fra Contour Design viser at norske damer er flinkere når det gjelder å forebygge smertene enn hva menn er, og er i større grad klar over effekten som oppnås ved å skifte ut arbeidsutstyret. Blant annet det å bytte ut tradisjonell datamus mot en ergonomisk, sentralt plassert datamus kan være en god løsning mot plagene, sier Lise Ødgren, og utdyper følgende ;

– Samtidig viser også undersøkelsen at mange flere kvinner enn menn bytter ut utstyr, gjør øvelser og tar pauser fra PC-skjermen i løpet av arbeidsdagen. På selve kvinnedagen bør derfor kvinner ta ansvar ved å hjelpe seg selv, og mennene på jobben, til å forstå hvordan plagene kan reduseres.

Her er seks gode råd for å unngå musesmerter på arbeidsplassen:

1. Tenk over din arbeidsstilling og varier den ofte

2. Ta små pauser fra datamaskinen, og vær oppmerksom på skjerm og skriftstørrelse

3. Innred arbeidsplass slik at den passer deg godt. Gå til anskaffelse av noen fornuftige arbeidsverktøy som heve-senke-bord, en korrekt tilpasset stol og ergonomisk datautstyr med sentralt plassert mus

4. Benytt stolens forskjellige innstillingsmuligheter

5. Unngå feilinvesteringer og rådfør deg med arbeidsmiljøorganisasjonen

6. Still krav til leverandøren!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere