NA24.no

Kværner minutter fra konkurs

Sist oppdatert:
Kværner var få minutter unna konkurs i 2001, ifølge Svein Aaser.

Det var kun minutter om å gjøre før et av landets største, og mest tradisjonsrike, industriselskap gikk over ende i konkurs i 2001.

Ifølge avtroppende DnB NOR-sjef Svein Aaser, var Kværner kun 20 minutter unna bankerott da krisen inntraff for drøyt fem år siden.

NA24 din næringslivsavis

- Bakgrunnen for at jeg kan si det, var et møte i London, der man gikk inn og skulle fohandle om Kværners engasjementer. De tilsagn som tidligere var gitt av en del sentrale banker, ble trukket tilbake, og selskapet var da i en veldig vanskelig situasjon, sier Aaser til Dagens Næringsliv.

Banksjefen var involvert i arbeidet med å redde stumpene da det tradisjonsrike selskapet var i ferd med å brekke ryggen på halsbrekkende transaksjoner på 90-tallet. De utenlandske bankene møtte opp med sine "ryddegutter" i forhandlingene i London.

- Jeg tok da en telefon til en av mine kolleger i en stor europeisk bank, og forklarte ham situasjonen: Enten får dere ta en anvisning av oss, eller så får dere gå deres egen vei. Og dersom dere går deres egen vei, tror jeg det ender med at dere både taper store penger og betydelig anseelse, forteller Aaser.

Den europeiske bankkollegaen brukte bare et kvarter på å ringe tilbakee å si "OK, vi følger".

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere