*Nettavisen* Økonomi.

Lærer journalister om Kina

Om ett år er det OL i Kina. Nå skal norske journalister kurses om landet.

Hvordan ble OL-anleggene bygget? Hva lovet Kina da landet fikk OL 2008? Disse og flere spørsmål skal norske journalister få svar på.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Løftebrudd
Amnesty International, Norsk Journalistlag og norske PEN har gått sammen for å utarbeide en håndbok for norske journalister som skal dekke OL neste år. Årsaken er at organisasjonene vil at pressefolkene bedre skal forstå hvordan bitene har falt på plass.

- Heftet skal inneholde informasjon om pressefrihet og menneskerettigheter i Kina knyttet opp mot Beijing-OL med informasjon om det kinesiske myndigheter lovet da de fikk OL. IOC har samme fokus og lover å følge situasjonen opp, sier NJs nestleder, Kjetil Haanes, til NA24 Propaganda.

Kinesiske myndigheter lovet å bedre menneskerettighetene og øke pressefriheten.

Ingen boikott
- Men virkeligheten er den samme så langt. Det er gjort lite og det eksisterer i praksis ikke pressefrihet, sier Haanes.

Nestlederen gjør det klart at det her ikke er snakk om noen boikott.

- Det er absolutt oppmåking om å boikotte OL eller det kinesiske folk, tvert i mot. Vi ønsker full fokus på medaljens forside, men det blir også fullstendig feil å glemme baksiden, sier Haanes og viser til de kinesiske løftebruddene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.