NA24.no

Lager gull av stål

Sist oppdatert:
Denne mannens formue er like stor som Norsk Hydros børsverdi. Datterens bryllup kostet 400 millioner.

LONDON (NA24): Lakshmi Mittal forvandler stål til rikdom. Fra adresse Kensington Palace Gardens i London troner han øverst på rikinglista i Storbritannia og er rangert som nummer fem blant verdens rikeste.

Hvordan ble han så ufattelig rik?

Stålmagnatens palass i eksklusive Kensington Palace Gardens var i 2004 verdens dyreste hus. Lakshmi betalte over 800 millioner norske kroner for herligheten.
Stålmagnatens palass i eksklusive Kensington Palace Gardens var i 2004 verdens dyreste hus. Lakshmi betalte over 800 millioner norske kroner for herligheten.

Lakshmi Mittal har et spesielt knep med å kjøpe opp ofte nedslitte og rustne stålfabrikker for så å gjøre disse til gullkantede inntektskilder. Samtidig tenker han stort, handler ofte det andre ikke vil ha og foretar risiko-investeringer. Det har gitt resultater. Etter at Lakshmi Mittal for to år siden sikret seg Arcelor, Europas største stålprodusent, satt han plutselig med full kontroll over to av verdens største stålprodusenter.

Formue 231 milliarder
I dag har Arcelor Mittal 320 000 ansatte og stålproduksjon spredd over fem kontinent. I takt med økt etterspørsel etter stål, ikke minst fra Kina, og den generelle prisøkningen, har Mittal bare blitt ufatterlig mye rikere. Han er god for 19,3 milliarder pund, om lag 231 milliarder kroner. Fra 2005 til 2006 økte han sin formue med 29 prosent, eller 4 milliarder pund, en vekst som er mer enn den totale formuen til John Fredriksen.

Industrimagnaten og fru Usha deltar i en hinduistisk seremoni i Mumbai i september i fjor.
Industrimagnaten og fru Usha deltar i en hinduistisk seremoni i Mumbai i september i fjor.

Med visjoner og hardt arbeid har han utviklet et heller beskjedent familieselskap i Calcutta til verdens største produsent av stål. Han har fløyet fra land til land og signert kontrakter for overtakelser av fabrikker. Hans imperium strekker seg fra Canada til Kasakhstan, fra Trinidad & Tobago til Indonesia, Polen og Sør-Afrika. Mittal har riktignok overtatt og utviklet lokale stålselskaper over hele kloden siden 1970-talet. Men etter sammenslåingen med Arcelor er produksjonen til Arcelor-Mittal tre ganger så høy som nærmeste konkurrent.

Litt privat luksus
I London er det hittil ingen som har betalt mer for en bolig enn stålbaronen Lakshmi Mittal. Han bladde opp 780 millioner kroner til Formel 1-sjef Bernie Ecclestone for eiendommen 18/19 Kensington Palace Gardens, like ved den norske ambassade-boligen.

Palasset har samme marmor på gulvene som er benyttet i Taj Mahal. Boligflaten er 6400 kvadratmeter, med 12 soverom og garasje med plass til 20 biler. Både sønnen Aditya og datteren Vanisha har eksklusive boliger i London og totalt har familien brukt 100 millioner pund på tre boliger i London.

Familien har også en Gulfstream G550 jet som ustanselig er ute på oppdrag med familien Mittal. For to år siden ble yachten «Amevi» sjøsatt og forært til kona Usha. Skipet er 82 meter lang og registrert på Isle of Man.

Oppvokst i fattige kår
Mittal er totalt forskjellig fra stormannsgale russiske obligarcher. Han er en ortodorks hindu som ble oppkalt etter den hinduiske gudinnen for fremgang, Lakshmi. Han vokste opp i fattige kår i Rajasthan, men alt forandret seg til det bedre da familien flyttet til Calcutta der hans far ble partner i en stålfabrikk og tjente en formue på bedriften.

Her hilser Mittal på Spanias kong Juan Carlos tidligere i år.
Her hilser Mittal på Spanias kong Juan Carlos tidligere i år.

Mittal lever et asketisk liv. Han er vegetarianer, praktiserer yoga hver morgen og i ferier foretrekker han å reise til fjellområder i Mellom-Europa for å gå på langrennski. I London kan man av og til treffe Mittal når han tidlig kveld blir fraktet fra kontoret i en Mercedes limousin med sjåfør til en av inngangene til Hyde Park. Der forlater han bilen for å spasere gjennom parken, mens han antageligvis tenker over dagens kjøp og salg.

I sin virksomhet beskrives Mittal å være pinlig nøyaktig - som en sjakkspiller som metodisk planlegger neste trekk. Han er viden kjent for sine langtekkelige møter der det normalt ikke serveres annet enn sandwich og grønn te. Mange av hans forretningstokt blir betraktet som risikable. En bankmann fortalte til Financial Times at «det er noe djevelsk over mannen», og at han «åpenbart nyter at folk ikke oppfatter hans spill i forhandlinger».

Elsker store fester
Lakshmi Mittal har vist stor appetitt for store fester og omgang med kongelige og høyprofilerte briter. Han har vært i selskap hos prins Charles i St James’s Palace og hatt besøk av prins Andrew, og ikke uventet er han en betydelig bidragsyter til Prince’s Trust.

Da datteren Vanisha giftet seg med forretningsmannen Amit Bhatia, arrangerte Mittal en bryllupsfest i Paris som pågikk i seks dager og regningen kom på 400 millioner kroner. Til et selskap inviterte Mittal 1000 gjester til Slottet i Versailles, til et party som i ettertid er beskrevet som «utenom enhver anstendighet». Det ble heller ikke spart på noe da sønnen Aditya giftet seg i Calcutta.

Sinatra-party
Mittals begeistring for store fester ble tydelig demonstrert i oktober da han spanderte flere millioner kroner for å feire oppkjøpet av Arcelor. Han leide slottet Brocket Hall i Hertfordshire og inviterte 100 nøkkelpersoner som hadde bidratt til at avtalen ble gjennomført.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Lakshmi møttes under den tradisjonsrike middagen «The Schaffermahl» for skippingindustrien i Bremen i februar.
Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Lakshmi møttes under den tradisjonsrike middagen «The Schaffermahl» for skippingindustrien i Bremen i februar.

Festens tema var basert på 1960-filmen «Ocean’s Eleven» med Frank Sinatra i hovedrollen, som soldaten som robbet kasinoer i Las Vegas. Sammenligningen med Mittals mange raid av stålprodusenter var uunngåelig. På festen fremsto Mittal selv i rollen til Sinatra, mens sønnen Aditya fylte den andre hovedrollen, som i filmen ble spilt av Dean Martin.

En sosial skuffelse
Ikke alle forsøk på å dyrke den sosiale elite har vært like vellykket. Scenen er Mittals chalet nær den eksklusive Corviglia Ski Club med utsikt over St Moritz. Det er fredag kveld og Mittal forventer at mange A-kjendiser og personligheter fra internasjonal business og politikk dukker opp. Han har tross alt lagt inn bud på stålgiganten Arcelor.

Til tross for denne betydelige nyheten, invitasjoner til de mest innflytelsesrike og rikelig med Krug champagne i hus, er og blir soareen en nedtur for verten. Oppmøtet har et klart B-stempel over seg, det virker nærmest som om gjestene som er kommet er leid inn for anledningen.

- Verten gikk rundt i sitt eget hus og følte seg noe bortkommen, forklarte en gjest som var på festen i Sveits for vel et år siden.

Politisk skandale
Det er ingen hemmelighet at Mittal dyrker et nært forhold til politikere og at han også har donert store summer til partiet Labour i Storbritannia. Derfor ble det skreket skandale da statsminister Tony Blair i 2001 skrev et brev til Romanias statsminister Adrian Nastase der Blair både anbefalte at Mittal skulle få ta over 90 % av aksjene til det stats eide selskapet Sidex, og at en slik handel kunne hjelpe Romanias søknad om medlemskap i EU.

Tony Blairs Labour har mottatt millioner fra den rike inderen. Og Tony Blair har i sin tur anbefalt ham i forretningslivet. Koblingen skapte skandale.
Tony Blairs Labour har mottatt millioner fra den rike inderen. Og Tony Blair har i sin tur anbefalt ham i forretningslivet. Koblingen skapte skandale.

Brevet ble sendt bare en måned etter at Mittal hadde donert 1,5 millioner kroner til Labours valgkampanje. For 300 millioner dollar gikk avtalen i boks. Men Mittal hevdet at hans bud var det eneste som forelå og at handelen ble gjort før Blair sendte sin anbefaling.

Lignende politisk innflytelse gjentok seg i 2003 da inderen hyrte inn den notoriske lobbyisten Marek Dochnal i et forsøk på å sikre seg de polske stålprodusentene PHS og Huta Czestochowa. Handelen gikk i orden i mars 2004. Men tilbakeslaget kom et halvt år senere da den polske mellommannen Dochnal ble arrestert, mistenkt for å ha bestukket et medlem av det polske parlament med en kostbar Mercedes mot vitale opplysninger i forbindelse med salg av stålverkene. Den polske skandalen er fortsatt relevant ettersom kriminal-etterforskning ikke er avsluttet.

Belastet med gjeld
Som man skjønner, ikke alt har gått på skinner for Lakshmi Mittal. Men smelteovnene går for fullt og millionene renner inn, samtidig som Mittal temmelig sikkert er på jakt etter flere stålverk som ingen andre vil ha.

Her ligger også et interessant og spennende spørsmål; Hvor langt vil Mittal gå? Han kjøpte 45 % av Arcelor for 17,7 milliarder pund, og selv om aksjene har steget i verdi, er denne posten belastet med stor gjeld. Enhver nedgang i etterspørsel etter stål kan bli tøff å takle – spesielt dersom Mittal ikke klarer å avstå fra ytterligere risikabel investering. Det kan fort vise seg å bli en utfordring for mye.

Kilde: Indobase.com, Forbes Magazine, Dnaindia.com, Evening Standard og Financial Times.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere