NA24.no

Lager mindre strøm

Foto: Alf Ove Hansen (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Norge produserer mindre elektrisk kraft enn før.

Les NA24 på mobil

Produksjonen av elektrisk kraft sank med 6,6 prosent fra juni til juli. Hittil i år er kraftproduksjonen 5,7 prosent lavere enn i samme periode i fjor.

Produksjonen av elektrisk kraft var i juli 7 992 GWh. Det er 6,6 prosent lavere enn i juni i år og 13,0 prosent lavere enn i juli i 2005. Hittil i år er kraftproduksjonen 5,7 prosent lavere enn i samme periode i fjor, melder Statistisk sentralbyrå.

NA24 - din næringslivsavis

Mens kraftproduksjonen var rekordhøy i januar-mars i år, er den redusert i perioden etterpå sammenlignet med tidligere år. Dette har blant annet sammenheng med utviklingen i vannmagasinene.

Mens fyllingsgraden i vannmagasinene var 4 prosentpoeng høyere enn medianen for 1990-2005 ved starten av året, var den 21,9 prosentpoeng lavere enn medianen i slutten av juli.

Eksport av kraft
I juli i år var nettoeksporten, eksport minus import, 445 GWh. Hittil i år er det netto eksportert 1 521 GWh. Selv om det i perioder med lite tilsig og høy etterspørsel etter strøm kan importeres relativt mye kraft til Norge, viser statistikken at Norge de siste årene har eksportert mer kraft enn det er importert.

Lavere forbruk i industrien
For kraftintensiv industri har det vært en nedgang i kraftforbruket hittil i år på 6,4 prosent sammenlignet med fjoråret. Kraftforbruket innenfor produksjon av aluminium og andre metaller har vært om lag uendret, mens det har vært en stor nedgang for annen kraftintensiv industri.

Innefor produksjon av jern, stål og ferrolegeringer er kraftforbruket redusert med 23,4 prosent hittil i år, mens det for produksjon av kjemiske råvarer har vært en nedgang i kraftforbruket på 12,6 prosent.

Hittil i år er det produsert 74 518 GWh vannkraft, 676 GWh varmekraft og 330 GWh vindkraft. Vannkraft står dermed for 98,7 prosent av produksjonen, mens varmekraft og vindkraft utgjør henholdsvis 0,9 og 0,4 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere