NA24.no

Lagersjokk gir ny oljerekord

Sist oppdatert:
Ukentlige lagertall for olje og oljeprodukter i USA viste overraskende fall i alle kategorier. Dette har sendt oljeprisen til ny rekord på 74 dollar.

HOUSTON (NA24): De ukentlige lagertallene fra det amerikanske energidepartementet gir onsdag ny næringen til oppgangen i oljeprisen. Over hele linja var lagrene mindre enn ventet.

Prisene på olje og bensin har steget markant i minuttene etter at tallene ble kjent klokken 16.30 norsk tid.

Et fat nordsjøolje for levering i juni steg nesten umiddelbart til 73,20 dollar pr. fat, opp fra 72,60 da tallene kom. Deretter falt prisen noe tilbake, før den igjen skjøt i været og har vært oppe i 74 dollar. tidenes høyeste nivå.

Bensinfokus
Den siste tiden har det spesielt vært fokus på fallende bensinlagre i USA, i forkant av sommeren, som er høysesong for bilkjøring.

Dagens tall viser et kraftig fall, på 5,5 millioner fat, i bensinlagrene. Analytikerne hadde i snitt ventet et fall på 2,2 millioner fat, ifølge nyhetsbyrået Bloomberg News.

Råoljelagrene falt 0,8 millioner fat, mens det var ventet en oppgang på 2,3 millioner fat. Lagrene av destillater, som diesel og fyringsolje, falt 2,8 millioner fat, mot ventet minus 1,4 millioner fat.

En annen undersøkelse, fra American Petroleum Institute, som blir offentliggjort samtidig, bekrefter trenden, og viser enda større fall i råoljelagrene. Ifølge denne undersøkelsen falt bensinlagrene med 3,3 millioner fat, råolje med 4 millioner fat og destillater med 2,8 millioner fat.

Bensinfokus
Bensinlagrene i USA har nå falt syv uker på rad, med totalt 23,4 millioner fat til 202,5 millioner fat, noe som er 4,6 prosent lavere enn for ett år siden.

Bensinsituasjonen i USA kompliseres av at man skal fase inn etanol som tilsetningsstoff i deler av produksjonen, og dette kan ha skapt forstyrrelser i produksjonen.

Råoljelagrene i USA er derimot 6,6 prosent over nivået for ett år siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere