*Nettavisen* Økonomi.

Lagertall ga oljefall

Oljeprisen fortsetter de siste dagenes fall etter ukentlige lagertall fra USA onsdag.

25.01.06 18:46

HOUSTON (NA24): Etter at oljeprisen forrige uke steg kraftig i takt med temperaturen i krangelen rundt Irans atomprogram, har pilene denne uken pekt nedover, og gjør det også onsdag ettermiddag.

Mens et fat nordsjøolje for levering i mars kostet 67 dollar mandag morgen, er prisen nå 64 dollar, etter et fall på rundt en dollar pr. dag denne uken.

Onsdag ettermiddag kom ukentlige lagertall fra USA, og disse viste et fall på rundt 2 millioner fat råolje, noe som var overraskende, i og med at markedet jevnt over hadde ventet en økning i lagrene.

Dette skulle isolert sett trekke i retning av en høyere oljepris, men så kom det samtidig tall som viste en kraftig økning i lagrene av bensin og destillater, som omfatter diesel og fyringsolje.

Ingen leveringsproblemer
Selv om lagrene av råolje altså falt, er de fortsatt 11 prosent større enn på samme tid i fjor.

Alt i alt så markedet ut til å konkludere at det ikke er noen tegn til problemer med å levere nok oljeprodukter. Både råolje, fyringsolje, bensin og gass falt i råvaremarkedet etter rapporten.

Uro flere steder
På den annen side må oljeprisen helt klart fortsatt betegnes som høy, og det er ingen tvil om at uro rundt flere viktige produsentland bidrar til dette. I tillegg til Iran, har man den pågående konflikten i Irak, samt opprørere i Nigeria, hvor ni personer ble drept under et angrep på et oljeanlegg tirsdag.

Frykten er at eksporten fra ett eller flere av disse landene kan bremses kraftig eller stoppe helt opp.

Oljeprisen er derfor rundt 30 prosent høyere enn på samme tid i fjor, til tross for at lagersituasjonen altså ser relativt grei ut.

Her kan du lese flere nyheter fra NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.